Jonna Sundling. Foto: TT/SVT

Stavdramat alla missade – sen tog Sundling guld

Uppdaterad
Publicerad

VM i Oberstdorf blev en framgångssaga för Jonna Sundling. Men långt in i det sista var det osäkert om skidåkaren skulle stå på startlinjen i sprintfinalen. 

Hennes stavar var spårlöst försvunna. 

– Jag hade helt glömt bort att det här ens hände. Att där sprang yrhönan Jonna omkring och letade sina stavar, säger en skrattande Jonna Sundling till SVT Sport när hon minns tillbaka på dramat.

Det är i nya SVT-dokumentärserien ”Bäst när det gäller”, som har premiär på söndag, som det framgår hur dramatiskt det var för Jonna Sundling ända in på de skälvande slutminuterna innan sprintfinalen.

När längdlandslaget under torsdagen höll i en pressträff inför säsongen, spelades klippet upp inför media på plats. Men Jonna själv – hon minns knappt situationen.

– Nu när jag såg trailern till dokumentären var det som att jag påmindes om att mina stavar ju faktiskt var borta bara sju minuter innan finalen. Men där och då var jag helt inne i min bubbla och när jag fick stavarna var det bara fokus på att ställa sig på startlinjen och köra, säger hon. 

”Jag kunde hålla mig lugn”

Som tur var kom stavarna fram i sista stund efter ett febrilt letande och ett lyckat kommunikationssamarbete inom svenska teamet.

– Det kan ju vara ett otroligt störningsmoment en sån dag men det störde inte mig, jag kunde hålla mig rätt lugnt, säger Jonna Sundling med ett leende.

Var fanns stavarna nånstans?

– Njae, det får man se i ”Bäst när det gäller”...

För historien hade ju ett lyckligt slut. Sundling samlade ihop sig och stod för ett kanonlopp, där hon tog sitt första VM-guld på seniornivå. Den 26-åriga skidåkaren tog senare ytterligare ett VM-guld i sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist.

Dokumentärserien, som på nära håll följer längdskidlandslagets resa fram till VM i Oberstdorf, är med åkarna under känslofyllda toppar och dalar på resan fram till och under mästerskapet.

Första avsnittet har premiär söndag den 10 oktober på SVT Play. Totalt består dokumentärserien av fem avsnitt som släpps en gång i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.