Jönsson femma bakom Pellegrino

Uppdaterad
Publicerad

Emil Jönsson visade på lovande OS-form och kom femma i herrarnas stadssprint från Dredsen.

Vann gjorde Federico Pellegrino från Italien före Johannes Hösflot Kläbo.

Teodor Peterson, som var bäste svensk i sprintkvalet på herrsidan, fick en dålig start på kvartfinalen vilket resulterade i en tredjeplats i mål och inget avancemang. Desto bättre gick det för Emil Jönsson, som ensam svensk tog sig vidare till både semifinal och final, där det blev en fin femteplats och säsongsbästa.

– Emil åkte med pondus och stressade inte. Mycket bättre än vad vi sett tidigare under säsongen, sa SVT Sports expert Anders Blomqvist om Jönssons åkning.

”Är fortfarande arg”

Emil Jönsson, som så sent som förra helgen blev utslagen i kvalet i Skandinaviska cupen, var själv besviken efteråt.

– Jag är fortfarande arg. Det var en frustrerande final, jag har varit så ett litet barn och slängt grejer, säger han till SVT Sport.

– I finalen fick jag en dålig start och fick jaga ikapp, på slutet hade jag inte så mycket krafter kvar. Jag är sur, när man är i final vill man upp på pallen. Men det är ändå skönt, det är inte så långt fram. Jag har knappt åkt tävlingar i år, så hoppas nu att jag får vara frisk.

Noterbart är att Jönsson inte varit på pallen i världscupen sedan mars 2014.

Femteplatsen i dag förvånade svensken något.

– Jag bestämde mig för 1,5 månad sedan att det var så kort tid kvar till OS att jag inte skulle köra skate utan bara fokusera på klassiskt. Och nu är jag final i skate, det var inte alls meningen! Men benen känns bättre och bättre, det kändes litegrann som förut.

Kläbo förlorade spurt

Johannes Hösflot Kläbo var stor favorit i finalen, men fick se sig besegrad av sprintspecialisten Federico Pellegrino, som var snäppet vassare i spurten. Italienarens elfte seger i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.