Charlotte Kalla avslöjar en normal träningsvecka under årets försäsong Foto: Bildbyrån

Charlotte Kalla avslöjar tunga träningsschemat

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkare brukar oftast försöka hålla sitt träningsschema hemligt för att undvika att ge rivalerna en värdefull konkurrensfördel.

Nu väljer dock Charlotte Kalla att avslöja schemat under en försäsongsvecka i maj 2020 för Expressen.

Och hon ligger inte på latsidan, Kalla lyckas få hela 22,5 timmes träning under de sju dagarna.

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest framgångrika längdåkare genom tiderna. Till grund för de många medaljerna och pallplaceringarna ligger en omtalad träningsvilja, men exakt hur mycket Kalla tränar har hon varit förtegen kring.

Nu väljer hon att för Expressen avslöja exakt hur träningsbelastningen under en försäsongsvecka ser ut.

– Jag har aldrig visat upp det här tidigare, säger Charlotte Kalla till tidningen.

”Ligger ner på golvet i gymmet”

Sex dagar av sju möjliga dagar är det träning för 33-åringen och 22,5 timmar totalt blir det under denna vecka i slutet av maj 2020. Passen är uppdelade i ansträngningsgrad där A1 (60-75% av maxpuls) är det mest överkomliga. A3+-passet (90% av maxpuls) sparar Kalla till söndagen efter en vilodag på lördag.

– Det är det tuffaste passet den här veckan. Det brukar sluta med att Charlotte ligger ner på golvet i gymmet och flåsar ganska bra, säger Kallas tränare Magnus Ingesson till Expressen och fortsätter:

– Varje set är två minuter inklusive vila. Så hon stakar 200 meter på 40-45 sekunder. Sen går hon direkt på tio burpees, till exempel. När hon är klar med dem står klockan på 1.07 och då får hon alltså 53 sekunders vila. Vi kör så åtta gånger innan hon får en längre vila på 2-3 minuter. Det är ett krig. Och det är det här kriget vi vill åt.

KLIPP: ”Jag har aldrig varit så här still i 14 dagar” (28 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.