Kalla beredd på ett OS utan tävling: ”Fullt medveten”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla, 34, kom sent in i den svenska OS-truppen till Peking. Och veteranen är beredd på att det kan bli ett mästerskap utan några starter.

– Det är jag fullt medveten om, säger hon till SVT Sport.

Det var länge oklart om Charlotte Kalla hade presterat tillräckligt för att få en plats i det svenska längdlandslaget som åker till OS i Peking. I slutet av Tour de Ski blev det ändå klart.

– Det har varit extra motiverande att genomgöra träningen nu när jag kunnat blicka några veckor in i framtiden. Det har varit en kick och riktigt inspirerande, säger hon på plats från OS-lägret i italienska Livigno.

Kalla har inte satt upp några resultatmål, men hoppas få åka flera distanser under OS, hennes fjärde olympiska spel. Men hon är ändå medveten om att det kanske inte blir några starter alls, med tanke på den tuffa konkurrensen.

– Det är jag fullt medveten om, att jag kan dra dit och inte få dra på mig tävlingsdräkten. Jag förbereder mig bara för att vara så redo som möjligt, om jag får åka.

Måste man förbereda sig för att inte få åka också?

– Det är bara att ha det mindsetet med sig, men oavsett om jag är reserv eller får klartecken för att starta så kan allt hända varje dag. Man behöver genomföra passen som att man skulle få starta, säger Kalla.

Vid tidigare OS har du varit den svenska med störst förväntningar på dig. Hur är det att inte vara det nu?

– Jag känner verkligen att jag har chans att slå ur underläge, att jag har allt att vinna. Jag ska bara dit och göra mitt absolut bästa.

Charlotte Kalla planerar att tävla i världscupen även efter OS, men om det här blir hennes sista säsong är inget hon tänker på än.

– Jag har inte bestämt om det blir några tävlingar efter SM i Piteå. Någon gång där i april skulle jag tippa att jag ska fundera på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.