Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Kalla fyra i brutalt lopp

Uppdaterad
Publicerad

Ingen sommarledighet.

I Blinkfestivalens tuffa öppningslopp blev Charlotte Kalla fyra – och Therese Johaug vann på rekordtid.

I fyra dagar avgörs rullskidslopp i Norge där norska eliten samlats tillsammans med i synnerhet franska och svenska åkare. Första loppet avgjordes under torsdagen, 7,5 kilometer långt i fristil i konstant uppförsbacke där målgången var i Öygardstöl uppe i bergen.

Kalla tog sig dit på 34 minuter och 16 sekunder, det räckte till en fjärdeplats. Hon var 44 sekunder från pallen, fransyskan Delphine Claudel knep den sista pallplatsen, och drygt tre och en halv minut efter segraren Therese Johaug.

Burman irriterad tvåa

Norskan har nu vunnit distansen i Blinkfestivalen sex gånger, denna var snabbare än någon annan lyckats åka tidigare – 30 minuter och 45 sekunder.

I herrloppet blev det också norsk seger. Gaute Kvåle – som aldrig har varit topp tio i världscupen – segrade efter en upploppsuppgörelse med Jens Burman. 28 minuter och 56 sekunder blev vinnartiden för Kvåle, sekunden före svensken.

Efter dramat var Burman irriterad.

– Jag tycker att han tryckte mig mot staketet. Jag anser att jag hade högre fart än honom, och han ska inte trängas och stänga för mig. Jag tycker det var dåligt gjort av honom, säger Burman till Dagbladet.

William Poromaa slutade sexa på tiden 30.19.

Loppet avgjordes även i klassisk stil, långloppsåkarna Lina Korsgren och Linn Sömskär blev etta och tvåa på tiderna 40.16 och 40.24. Och Johannes Eklöf blev endast slagen av Andrew Musgrave i herrarnas klassiska lopp.

På fredag körs jaktstart, och i skidskytte avgörs en supersprint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.