Charlotte Kalla försöker så gott det går att följa smittskyddsreglerna från sin klubb. Men hur det ska gå under rullskidpassen i grupp är hon osäker på Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Kalla laddar för osäker säsong

Uppdaterad
Publicerad

De norska landslagsåkarna kritiserades hårt efter att de brutit mot sina egna smittskyddsregler.
Men att hålla avståndet under ett hårt pass på rullskidor är inte det lättaste, påpekar Charlotte Kalla.
– Då är man ofta skuldra vid skuldra och fajtas, säger 32-åringen.

Om det går att genomföra en världscupsäsong med start i höst är fortfarande till stor del osäkert – men redan nu står det klart att vägen dit blir allt annat än sedvanlig.

Det svenska landslaget har ännu inte informerat sina åkare om vilka smittskyddsregler som gäller under träningsförhållanden. Tills annat sägs förhåller sig Charlotte Kalla till de riktlinjer hon fått av sin egen klubb, Piteå Elit.

– Vi ska resa i våra privata fordon, bo i enkelrum och vi äter ur matlådor i stället för buffé som vi annars gör. Vi ska helst inte vara på gymmet, utan träna utomhus, men om vi ändå gör det måste vi sprita av allt innan och efter i gymmet. Vi får inte kramas och inte ta i hand, säger Kalla innan hon kommer på ytterligare en restriktion:

– Jo, och vi får inte åka rullskidor i bredd. Vi får inte åka bredvid varandra.

Norska läkarens kritik

Just avståndsregeln följdes inte till punkt och pricka när det norska skidlandslaget, som just nu har ett träningsläger i Oslo, åkte rullskidor i grupp på onsdagen. Therese Johaug och de andra körde stundtals tätt ihop i en klunga på landsvägen – trots bestämmelsen om att ständigt hålla ett två meter långt avstånd ifrån varandra.

– Under ett sånt träningspass ska det vara möjligt att hålla två meter, säger den norska landslagsläkaren Øystein Andersen kritiskt till NRK och slår fast:

– Det är för dåligt.

När TT når Charlotte Kalla är hon på väg till Östersund för landslagssamling där bland annat värdegrund ska diskuteras och fysiska tester genomföras.

Hon räknar även med att få klarhet i vilka smittskyddsregler som ska gälla från landslagshåll framöver – och när det gäller att hålla distans till varandra i grupp på rullskidor har hon förståelse för att det blev en utmaning för de norska åkarna.

”Får ha tålamod”

– Ska man köra tuffa fartpass så är man ofta skuldra vid skuldra och fajtas. Men jag har ingen aning om hur det kommer att upplevas när vi väl är på plats. Även fast vi får instruktioner från klubben en månad i förväg så är det svårt att veta hur svårt det kommer att vara.

TT: Hur tror du att den kommande säsongen blir?

– Jag hoppas att vi kommer att tävla i vinter i någon form. Jag funderar inte så mycket över hur det kommer bli. Det bästa jag kan göra just nu är att lägga fokus på den närmsta tiden. Jag får helt enkelt ha tålamod.

Vill inte spekulera

Det internationella skidförbundet Fis har tagit fram en så kallad ”plan B” för världscupen 2020–2021, om coronapandemin omöjliggör det ursprungliga schemat, där Sverige kan få arrangera tre raka tävlingar. Tanken är att tävlingarna ska avgöras på begränsade geografiska områden för att minska mängden resande.

Hur det än blir rättar Charlotte Kalla sig efter förutsättningarna.

– De som fattar besluten får rådgöra med alla experter och ta kloka vägval. Det är så långt fram i tiden så det är svårt att spekulera och jag vill helst inte vara i de spekulationerna.

ARKIV: Kallas fina VM-brons i skiathlon 2015:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kallas fina VM-brons i skiathlon 2015

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer