Foto: Bildbyrån

Kalla och Halfvarsson kritiska till lägre segerpremier

Publicerad

Pengarna att tjäna inom idrottsvärlden blir allt större – men för längdskidåkarna som vinner världscuptävlingar har prissummorna sänkts. Rejält.
– Jag kan bara hoppas att det kommer hända något för dem som fortfarande fajtas i spåren den dagen jag lägger av, säger Charlotte Kalla till Expressen.

Från drygt 140 000 kronor i segerpremie tidigare på 2000-talet till 94 000 kronor kommande säsong.

På grund av en omfördelning av prispengarna – som innebär att åkare som placerar sig 10–20 får en högre summa – är det ”värt” nästan 50 000 kronor mindre att vinna en deltävling i Tour de ski jämfört med för 10-15 år sedan.

– Det är ju en fin ”Robin Hood-tanke” att ta från de rika och ge till de fattiga. Men jag tycker det är fel sätt att tänka, säger Calle Halfvarsson till Expressen.

Halfvarsson är en av flera stjärnor som uttryckt sitt missnöje med faktumet. ”Måste vara det enda yrket som gått ned i lön sedan 1995 jämfört med i dag”, sade till exempel norske Martin Johnsrud Sundby redan under förra säsongen.

Kalla: ”Inte hänt något på många år”

Superstjärnan Charlotte Kalla är skeptisk till att utvecklingen skulle kunna vända medan hon fortfarande är i världstoppen.

– Det har ju inte hänt något på väldigt, väldigt många år så det känns lite orealistiskt... Det kommer ta tid. Det känns som en väldigt tungrodd process, säger hon till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer