De fyra svenska skidåkarna som bärgade guld åt Sverige i Sotji 2014 Foto: Bildbyrån

Kalla om bragden i Sotji: ”Betyder otroligt mycket för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett idrottsögonblick som nog etsat sig fast på många svenska näthinnor. Kallas sistasträcka i stafetten i Sotji, 25 sekunder bakom Tyskland och Finland. Sträckan är en modern klassiker och en av tio av de starkaste sportögonblick framröstade av SVT Sport-redaktionen och läsarna.

– Det är ett ögonblick som betyder otroligt mycket för mig, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Charlotte Kalla befinner sig i Lenzerheide i full förberedelse för Tour de Ski. Under dagens pressträff fick SVT Sport chansen att blicka tillbaka till 2014 när Kalla stod för en numera klassisk bragd. Kalla och Sverige hade 25 sekunder upp till Tyskland och Finland inför sistasträckan i stafetten i Sotji. På upploppet gick Kalla om de två konkurrenterna och säkrade en svensk guldmedalj.

– Känns som att det var i går som jag stod och hejade och väntade nervöst på att ge mig ut på min sträcka. Det var ganska svårt att hålla nerverna i styr, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

”Ett ögonblick som betyder otroligt mycket”

Kallas upphämtning har en stor plats i den moderna idrottshistorien och när SVT Sports redaktion tillsammans med läsarna rankar 10-talets största sportögonblick är stafetten i Sotji en av tio med på listan.

– Det är ett ögonblick som betyder otroligt mycket för mig det är kul att få dela det med så många, jag blir stolt, säger Kalla till SVT Sport.

Tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag bärgade Charlotte Kalla ett av två svenska guld i Sotji. Enligt Kalla var det en lång väntan innan hon fick köra ut på sistasträckan.

– Jag stod bara och väntade på att få släppa krafterna lös. Jag har aldrig varit så trött som jag var när korsade mållinjen, säger Kalla till SVT Sport.

ARKIV: Charlotte Kallas slutsträcka vid längddamernas OS-guld i stafett 2014

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.