Charlotte Kalla testar nästa års VM-banor i helgen. Foto: Bildbyrån

Kalla gillar VM-banan i Oberstdorf: ”Definitivt över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens världscuptävlingar i skidor går i Oberstdorf – där VM 2021 avgörs.

Får vi se Charlotte Kalla där nästa år?

Hon kan i alla fall tänka sig in i den bilden.

– Jag trivs bra i Oberstdorf och ännu bättre nu när vi har fått kika på de nya stigningarna, säger hon till SVT Sport.

Spekulationer om huruvida Charlotte Kalla kommer att lägga av efter den här säsongen har dragit i gång efter att den svenska skidstjärnan inte hittat toppformen. Själv säger hon sig inte ha fattat något beslut än utan just nu bara fokuserar på den här säsongen – som den här veckan har tagit åkarna till nästa års VM-plats: tyska Oberstdorf.

– Först och främst var det härligt att få komma hit till ett jättefint vinterföre. Det äe otroligt stabila förhållanden och sedan tycker jag att både den långa stigningen på ”röda delen” var väldigt fin. Framför allt utförskörningen som väntar efteråt, säger hon till SVT Sport.

Det kan bli bra VM-banor här?

– Ja, det känns det som spontant. Just att de har tagit bort de snäva kurvorna som tidigare har varit in mot upploppet.

Gillar banorna

Trots rapporter om snöbrist är Kalla nöjd med slingan som åkarna fått testa – 3,75 kilometer med hårda spår och breda banor, enligt 32-åringen som kör skiathlon på lördagen.

– Vi har accepterat nuläget. Det ser ut så här på många ställen i Europa och hemma, vi har inte obegränsat med möjligheter att åka där vi önskar. Mina förhoppningar om breda, fina banor var inte så höga innan vi kom hit, men vi fick se hur fint de har jobbat med förutsättningarna som är här. Det är definitivt över förväntan.

Hur viktigt är ett för-VM?

– Det är speciellt att tävla på banor som kommer att bli en arena där vi ska hålla till under tio viktiga dagar kommande år. Det ger en känsla att kunna blicka ett år framåt. Men när jag startar i helgen är det för att åka så bra som möjligt nu.

Hur mycket tänker du på VM?

– Det blir påtagligt, det är det som smäller högst nästa säsong.

”Nästan sämsta banan jag åkt”

Även Jens Burman är nöjd över hur arrangörerna har utvecklat banorna inför nästa års VM.

– De senaste åren har det varit dåligt, väldigt kort och tråkig bana här. Men nu har de ryckt upp sig, det är en fin bana och de har lagt till någon ny backe. Den här banan är stor skillnad mot hur det har varit, säger han.

– Den banan vi åkt tidigare har nästan varit den sämsta jag åkt i världscupen och nu är det en av de finare.

Helgens tävlingar sänds som vanligt i Vinterstudion.

SVT Sport förklarar: Kallas säsong på 60 sekunder

Fakta: Världscupen i Oberstdorf

Lördag: Skiathlon, damerna kör kl 10.00 och herrarna 12.00.

Söndag: Sprint, klassisk stil, finalpassen startar kl 11.45.

Svenska truppen:

Damer, distans: Ebba Andersson, Sollefteå skidor, Anna Dyvik, IFK Mora, Charlotte Kalla, Piteå, Moa Lundgren, IFK Umeå, Emma Ribom, Piteå, Elina Rönnlund, IFK Umeå.

Damer, sprint: Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Moa Lundgren, IFK Umeå, Emma Ribom, Piteå, Jonna Sundling, do, Linn Svahn, Östersund, Linn Sömskar, IFK Umeå.

Herrar, distans: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Johan Häggström, Piteå, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, Karl-Johan Westberg, Borås.

Herrar, sprint: Marcus Grate, IFK Umeå, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Johan Häggström, Piteå, Olof Jonsson, Trillevallen, Teodor Peterson, Sågmyra, Oskar Svensson, Falun-Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.