Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson julisolerad i fjällen inför touren

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson isolerar sig i en fjällstuga med familjen för ett smittsäkert julfirande och uppladdning inför Tour de ski-debuten på nyårsdagen.

– Jag kommer inte att vistas bland folk, säger den svenska längdstjärnan.

Frida Karlsson, hennes sambo och tillika landslagsåkare William Poromaa, ska fira jul tillsammans med Karlssons föräldrar och syster i fjällen.

Både Karlsson och Poromaa gör på nyårsdagen debut i Tour de ski, den traditionsenliga längdskidcirkusen i Alperna, i Val Müstair i Schweiz.

Skidparet, som bor i Sollefteå, har gjort vad de kunnat för att skapa ett smittsäkert julfirande utan coronaviruset.

Inslussning i Karlsson-bubbla

– Vi har varit väldigt noga, till exempel med min mamma och pappa. Jag har slussat dem in i den här isoleringen, de har inte fått träffa några andra heller nu inför jul och slussats in i den här bubblan, säger Frida Karlsson.

TT: Hur kommer du förhålla dig till risk för smitta, för att hålla dig frisk?

– Jag kommer inte att vistas bland folk, jag kommer att hålla mig isolerad. Men det påverkar inte mig så mycket. Jag får vara med mina nära och så ändå, de jag annars är med – jag kommer bara inte träffa något annat folk. Det kommer vara lika mysigt för det.

Karlsson och det svenska landslaget har endast gjort en världscuptävling hittills den här vintern: premiären i Ruka för en månad sedan.

Den 21-åriga stjärnan, som aldrig kört Tour de ski tidigare, ser fram emot att tävla igen. Även om det inte blir mot Therese Johaug och de andra norska åkarna, som avstår touren på grund av pandemin.

Lekte ”Tour de ski-backen”

– Det är klart att det är tråkigt. Man vill ju att de bästa ska åka, och att man ska mäta sig mot de bästa. Men samtidigt är inte det något jag har fokuserat på. Det är ingenting jag kan göra något åt – eller tycka synd om dem för att de inte får tävla. Jag får vara tacksam att vi får köra, säger Karlsson.

Charlotte Kalla är hittills enda svenska totalsegrare i Tour de ski. När veteranen som 20-åring stod för sin klassiska klättring uppför Alpe Cermis i Italien i januari 2008 var Karlsson åtta år gammal.

Att själv köra Tour de ski har länge varit en mål för henne.

– Det är något jag alltid har drömt om att åka. Från att man var liten och tittade på tv var touren det stora. Det följde man slaviskt och lekte ungefär ”Tour de ski-backen” på ungdomsträningarna. Det är klart att det är något extra med touren. Därför känns det väl lite extra när man väl ska få åka.

Karlsson – som slog igenom stort med tre VM-medaljer i Seefeld, Österrike, som junior för snart år sedan – har totalsegern i touren i sikte redan i debuten.

Lagkamraterna värsta konkurrenterna

– Jag tycker att jag känner mig pigg i kroppen och känner att jag vill vara med och fajtas om det, faktiskt. Sedan är det svårt att förutspå hur kroppen reagerar på så mycket tävlingar i rad, jag har aldrig kört så tufft tävlingsschema, säger hon och fortsätter:

– Om man luskollar loppen är det mycket masstarter. Jag har ändå jobbat lite med spurt och snabbhet för jag tror att det kan bli väldigt viktigt i den här touren.

De största konkurrenterna tror sig Karlsson ha i det egna laget.

– I det svenska damlaget har vi flera som vill vara med och slåss i toppen. Jag vet att vi har Ebba (Andersson) som jag har varit ganska jämn med hittills, men det blir en kamp bland många tror jag.

KLIPP: Frida Karlsson om det jobbiga fjolåret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.