Foto: Bildbyrån

Kläbo avstår landslagsläger – satsar på egen höjdträning

Uppdaterad
Publicerad

Norske längdskidstjärnan Johannes Hösflot Kläbo avstår flera landslagssamlingar med norska landslaget i uppladdningen inför VM nästa år. Istället ska han satsa på höjdträning på egen hand.

– Jag har valt att göra detta för att höjdträningen är viktig för mig, säger han till VG.

Just nu är det norska längdlandslaget på träningsläger i Sognefjället, där Johannes Hösflot Kläbo deltar. Men stjärnan kommer inte att vara med på så många fler läger med landslaget innan säsongen drar igång. Anledningen är att Kläbo har valt att göra en egen större satsning på att träna på hög höjd.

– Det är klart att några krockar. Jag vet inte riktigt när jag ska göra första resan för att träna på hög höjd än. Men jag kommer inte delta i så många samlingar. Jag har valt att göra detta för att höjdträningen är viktig för mig, säger 25-åringen till VG.

Norska landslaget har sju planerade samlingar inför vintern. Där Kläbo, som ska ha två eller tre längre perioder med träning på hög höjd, kommer saknas. Dessutom väntas han träna på egen hand runt jul eller innan VM i Planica.

– Om jag får en samling under hösten så blir jag glad. Jag kan inte gå direkt från höjdträning till samling med landslaget. Jag tvivlar på att det blir särskilt många dagar med laget, säger Kläbo.

Enligt tränaren Arild Monsen är resten av landslaget okej med att Kläbo uteblir från samlingar.

– Jag har tagit upp det med laget, och alla har sagt att de är okej med det, men vi hoppas att han kan vara med oss en del ändå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.