Kåre Kläbo med barnbarnet Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån

Kläbo om sin morfars cancerbesked: ”Det är tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Han har tränat Johannes Hösflot Kläbo sedan den norska stjärnan var 16 år gammal.

Men den här säsongen blir morfar Kåre Kläbo, 77, inte med under säsongen på grund av en cancerbehandling.

– Det är tufft, inget tvivel om det, säger Johannes Hösflot Kläbo till norska VG.

Till helgen öppnas säsongen för de norska skidåkarna med tävling på hemmaplan i Beitostölen. En av många stjärnor är sprintfenomenet, Johannes Hösflot Kläbo.

Den 24-årige norrmannen fick se sig besegrad i den totala sprintvärldscupen under fjolåret av ryssen, Aleksandr Bolsjunov. Nu är Hösflot Kläbo ute efter revansch.

Men han kommer att ta sig igenom den här säsongen utan sin tränare, morfar och stöttepelare vid sin sida. Kåre Kläbo har tränat sitt barnbarn sedan han Johannes var 16 år gammal.

Tv-soffan i Trondheim

Men den här säsongen kommer Kåre Kläbo att se tävlingarna hemifrån tv-soffan i Trondheim. Det är för norska Adresseavisen som Kåre Kläbo berättar att han redan förra vintern efter skidsäsongen påbörjade en cancerbehandling.

– Det är tufft, det är inget tvivel om det. Samtidigt fick vi en positiv prognos och han var vid gott humör. Jag saknar att ha honom med mig när jag reser, men vi pratar mycket i telefon, säger Hösflot Kläbo till VG.

”Det var en chock”

Johannes Hösflot Kläbo berättar om när hans mamma berättade för honom om hans morfars cancer.

– Det var en chock när hon berättade det för mig. Samtidigt var det viktigt att få veta hur det var med honom. Men ordet ”cancer” är ett så laddat ord.

För Adresseavisen berättar Kåre Kläbo att han bad om att få inleda sin behandling först efter att skidsäsongen 2019/2020 var över. Just för att kunna vara med Johannes under hela säsongen. Och så blev det.

– Jag var skeptisk först, men det var inga problem. Det säger mycket om honom som person. Det har varit viktigt för mig att ha honom med, han ger mig så mycket, säger Hösflot Kläbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer