Sergej Ustjugov, Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån

Kläbo tappade segern – kollapsade i sista klättringen

Uppdaterad
Publicerad

Alexandr Bolsjunov vinner Tour de Ski efter att ha stått för en stark klättring i den sista etappen. Norrmannen Johannes Höstflot Kläbo, som ledde inför sista den sista dagen, föll igenom i klättringen.

– Ska jag vara ärlig så var det Toblach som ödelade hela touren, säger Kläbo.

Johannes Höstflot Kläbo, som blev den yngsta någonsin på herrsidan att vinna touren i fjol, ledde inför den sista etappen – den långa och klassiska klättring på 420 höjdmeter.

– Han har drömt mardrömmar om den här backen inför dagens lopp. De kommer inte att bli så mycket trevligare efter den här upplevelsen, säger SVT:s Anders Blomquist.

Tour de Ski

Det långa klättringen sög musten ur norrmannen, som inte lyckades hålla ihop det. Istället var det tvåan och trean inför etappen, ryssarna Alexandr Bolsjunov och Sergej Ustiugov som ryckte ifrån och blev tillslut etta och tvåa i totalen av Tour de Ski.

– Han (Kläbo) tappar tekniken och börjar kränga, som Northug, och man ser att nu gör det ont i kroppen, säger SVT:s expert, Johanna Ojala.

Kläbo går i mål på 21:a plats, 1.32 bakom etappsegraren,  Simen Hegstad Krüger. Själv ser han 17:e-platsen över 15 km fristil i Toblach som ögonblicket när touren var förlorad.

– Ska jag vara ärlig så var det Toblach som ödelade hela touren. Jag har tre etappsegrar men du kan inte ha en dålig dag om du ska vara med och tampas om segern.

Alexandr Bolsjunov vann touren för första gången och fick ett bättre avslut än i fjol. Då gick han ut som trea och tappade pallplatsen i klätringen.

– Det känns underbart. Jag var rädd för att gå för hårt även under de sista metrarna av stigningen, säger Bolsjunov.

Bästa svensk i touren blev Jens Burman som slutade 12:a i Tour de Ski.

– Det är tufft. Konstant krigande, det känns. När man är ute är det inte så kul men på något sätt så skiter man i att det gör ont och kör ändå. Det är skönt efteråt, säger Burman till SVT Sport.

Häggström om tourdebuten och genombrottet:

Slutställning herrarnas Tour de Ski:

1. Alexander Bolsjunov

2. Sergej Ustjugov +27,3 sekunder

3. Johannes Hösflot Kläbo +1.09,0

4. Sjur Röthe +1.51,6

5. Simen Hegstad Krüger +2.53,7

6. Pål Golberg +2.55,7

7. Dario Cologna +3.08,7

8. Andrej Melnitjenko +3.17,5

9. Artem Maltsev +3.32,8

10. Iivo Niskanen +3.39,2

Svenska placeringar:

12. Jens Burman +4.04,1

15. Calle Halfvarsson +4.40,1

30. Karl-Johan Westberg +8.36,0

31. Johan Häggström +9.03,7

39. Oskar Svensson +11.01,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet