Kläbo vägrar ha på sig sponsorns logga – hotar stå över tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo vägrar att ha på sig loggan från en av norska skidförbundets sponsorer, Viaplay. Han hade inte loggan på tävlingsdräkten i Ruka – och tänker inte ha det framåt heller. Blir han tvungen hotar han med att stå över tävlingar.

– Det här är en viktig principsak och det är jag villig att ta en diskussion om, även om det är en OS-säsong, säger han till NRK.

Det var under måndagen som konflikten mellan Johannes Hösflot Kläbo och norska skidförbundet blev känd i norska Adresseavisen. Viaplay, som är en del av Nent som numera äger rättigheterna till världscupen i längdskidor, har ett kommersiellt samarbete med Norges skidförbund och åkarna ska därför bära loggan på tävlingskläderna.

Men i Ruka vägrade sprintstjärnan att ha loggan på sig.

– Jag tycker det är problematiskt att Viaplay sponsrar förbundet. Å ena sidan ska de bevaka skidsporten journalistiskt. Å andra sidan är de en kommersiell sponsor. Det kan ifrågasättas. När frågor ställs kring vårt oberoende och trovärdighet måste någon varna, säger han till Adresseavisen.

”Har sagt var jag tycker”

25-åringen menar att avtalet inte är bra för någon av parterna. För Kläbo är det en principsak och ett ställningstagande.

– Jag har sagt vad jag tycker om saken. Men jag kommer inte att spekulera kring hur skidförbundet kommer att regera framåt, säger han till NRK under tisdagen.

Trots att det är en OS-säsong tycker han att det är värt att ta konflikten.

– Det är nu som det är aktuellt. Jag är övertygad om min trovärdighet och oberoende i förhållande till media. Det här är en viktigt principsak och det är jag villig att ta en diskussion om, även om det är en OS-säsong.

Hotar stå över tävlingar

Om han tvingas att bära loggan kan han komma att stå över tävlingarna i Lillehammer som inleds på fredag.

– Då måste jag tänka efter. Jag kanske tar med min morfar till Skeikampen (en skidort utanför Lillehammer) och kör några hårda pass där i stället, säger Kläbo till Adresseavisen.

Skidförbundet vill inte kommentera konflikten just nu.

Angående Kläbos uttalanden om det norska skidförbundet är det en fråga vi behandlar internt. Vi för dialog med berörda parter. Därför vill vi inte kommentera detta nu”, säger den norska längdåkningschefen Esper Bjervig i ett pressmeddelande.

ARKIV: Svenssons plan för att slå Kläbo: ”Mitt vapen är spurten” (4 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.