I fjol var det mycket publik på världscuptävlingarna i Ruka. Så blir det inte i år. Foto: Kimmo Brandt/EPA/TT

Klart: Åskådare stoppas från världscuppremiär

Uppdaterad
Publicerad

Redan i juni började publik tillåtas på idrott i Finland.
Men när längdskidornas världscup i november har premiär i Ruka blir det utan publik.
Därmed går arrangörerna miste om hundratusentals kronor.

Frida Karlsson, Charlotte Kalla och de andra skidstjärnorna avslutade förra säsongen utan publik – och den nya börjar på samma sätt.

Åskådare kommer inte att släppas in på världscuppremiären i Ruka i slutet av november, uppger det finländska skidförbundet.

– Vi övervägde frågan mycket noggrant i styrelsen och efter en grundlig bedömning kom vi fram till att den här lösningen är bäst för både publik och idrottare, säger Matti Heikkilä, lokal tävlingsansvarig, och tillägger att beslutet har tagits i samråd med regeringen i Finland.

Kostsamma tävlingar

Den senaste tidens ökade smittspridning är en del av anledningen till beskedet, berättar tävlingens generalsekreterare Seppo Linjakumpu för Yle.

– Om coronasituationen hade lugnat ner sig under hösten så skulle vi ha tagit in publik, men den här gången kom vi till den här lösningen, säger han.

Tävlingarna kommer att bli betydligt mycket dyrare än vad de normalt är. Dels ska de följa myndigheternas rekommendationer kring arrangemang, vilket innebär att alla aktiva, tränare och övriga lagmedlemmar ska coronatestas. Enligt Seppo Linjakumpu kommer arrangörerna att ha extrakostnader på hundratusentals kronor.

”Betydande summa”

Och så går de nu alltså miste om publikintäkter.

– Det är en betydande summa, säger generalsekreteraren.

Finländska myndigheter gick på torsdagen ut och varnade för att smittan börjat spridas i oroväckande takt i landet efter en längre period med positiv utveckling.

REPORTAGE: På hemmaplan med Ebba Andersson (5 juni 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På hemmaplan: Ebba Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer