Klart: Calle Halfvarsson kniper sista OS-platsen

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson hade en tung säsong fram till Tour de Ski. Där visade svensken att formen är uppåtgående och kunde efter ett par fina placeringar knipa tiondeplatsen i sammandraget.

Nu belönas han med en biljett till OS i Peking.

– Jag åker till OS för att jag jagar mina första individuella medaljer i ett mästerskap, säger han.

Efter den tunga säsongsinledningen visade Calle Halfvarsson att han ville slåss om den sista OS-platsen på Tour de Ski. 32-åringen levererade bland annat en sjätteplats i 15 kilometer masstart efter en stark avslutning och följde upp det med att bli femma i sprinten dagen efter. Något som bidrog till att han blev tia i totala sammandraget.

– Jag kom till touren för att göra några lopp som räcker till en OS-plats och det tycker jag att jag har gjort nu. Att gå från där jag var innan touren till att stå här på en topp tio-placering, det är jag ganska nöjd med. Det känns faktiskt rätt otroligt att jag står här som tia totalt, sa Halfvarsson till SVT Sport efter avslutande etappen.

OS i Peking 2022

Även skidförbundet och SOK verkar hålla med Halfvarsson om att det räcker, för i dag presenterades han som den sista herråkaren i OS-truppen.

”Utomordentligt bra lagspelare”

– Jag tror faktiskt att jag inte har varit så här taggad någonsin som jag är nu. Det är nu eller aldrig på nåt vis. Frågan är om det kommer bli något mer olympiskt spel, det får vi se. Men det känns som att så här taggad som jag är just nu... Jag kände redan i dag när jag åkte hem: Många pratar ju om att man är trött och slut efter en tour, men jag känner nästan att jag vill ut och träna nu direkt, säger han till SVT Sport.

Det här blir Calle Halfvarssons tredje olympiska mästerskap med en fjärdeplats i sprintstafetten för fyra år sedan som bästa placering. Med sig tar han även Charlotte Kalla som fick sista platsen på damsidan.

– Både Charlotte och Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och bägge har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag. Båda två är också utomordentligt bra lagspelare, något som betyder mycket i en OS-trupp, säger landslagschefen Anders Byström.

ARKIV: Calle Halfvarssons senaste pallplats i världscupen

Svenska längdtruppen till OS

Herrar:

Jens Burman 

Oskar Svensson 

Leo Johansson 

William Poromaa 

Anton Persson 

Marcus Grate 

Johan Häggström

Calle Halfvarsson

Damer:

Frida Karlsson 

Ebba Andersson

Jonna Sundling

Maja Dahlqvist 

Moa Olsson

Emma Ribom 

Anna Dyvik

Charlotte Kalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet