Charlotte Kalla har beslutat sig för att fortsätta satsa mot OS i Peking 2022. Foto: Bildbyrån

Klart: Charlotte Kalla satsar mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet är taget.

Charlotte Kalla fortsätter skidkarriären och satsar mot OS.

– Jag tvivlade i höstas, säger Kalla till SVT Sport.

Säsongen avslutades förra helgen med SM i Kalix. Nu meddelar Charlotte Kalla att det blir en fortsättning även under kommande säsong, och att OS i Peking 2022 – som blir hennes fjärde om hon står vid startlinjen – är det stora målet.

– Jag behövde göra en utvärdering efter mästerskapet. Jag har velat avsluta den här tävlingssäsongen som har varit innan jag tar något definitivt beslut. Känslan av glädjen till skidåkningen har varit stark hela året – det gjorde beslutet ganska enkelt. Det var bara för några dagar sedan som jag sade det högt för första gången, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Fanns det någon tvekan?

– Det var väldigt tungt under hösten när jag drabbades av covid, och ovissheten som följde efter det. Då tvivlade jag som mest.

Hur tog du dig igenom tvivlet?

– Jag tycker inte om att sakna kontroll och inte ha koll på vad som väntar. Det var väldigt viktigt det stöd jag hade runt omkring mig, och just peppandet av alla som sade: våga tänka kortsiktigt. Det krävdes tålamod, men det är ju genom utmaningar som man också utvecklas.

Vad var största utmaningen?

– Att inte oroa mig för framtiden, det kämpade jag med varje dag att inte fundera på om det skulle bli ett VM eller inte.

MER SKIDOR: Återupplev VM-tremilen – på 60 sekunder

Vågade inte lita på sig själv

Väl i VM i Oberstdorf blev det en femte- och sjätteplats i skiathlon och 10 kilometer, men kollaps i stafetten och tremilen bröt hon. Blandade resultat för 33-åringen som missade stora delar av säsongen på grund av att hon var sjuk i covid-19 och hade ryggproblem, och endast åkte i två tävlingar före världsmästerskapen i Tyskland.

– Det var länge sedan jag har känt sådant sug att få tävla. Och att få bygga upp en formtopp mot Oberstdorf, det var ju känslor som jag var välbekant med – men vågade inte lita på hur långt det skulle räcka.

De kommande veckorna kommer hon att vara ledig innan försäsongen inleds i maj. Med vinter-OS i Peking som nästa säsongs största drivkraft.

– Jag vet inte än hur planen ser ut, vi ska lämna in utvärderingen till skidförbundet på måndag, de har inte fått alla våra synpunkter. Efter det kan man väl få något konkret om hur det ser ut.

Hur vill du att det ska se ut?

– Jag vill ha personer som brinner för att utveckla sporten och oss åkare så mycket som möjligt. Sedan vill jag vara på träningsläger på bra orter, tuff träningsterräng och höjddagar kommer att bli viktigt in mot mästerskapet.

Har du någon OS-målsättning redan nu?

– Oj, jag skulle vilja åka så många av distansloppen som möjligt. Med den konkurrens som är i damlaget i dag så kommer det bli otroligt svårt att ta en av de fyra platserna.

Charlotte Kalla har tidigare tävlat i tre OS. Där har hon vunnit tre guld och tagit sex silver, och hon är regerande olympisk mästare i skiathlon.

KLIPP: Ebba Andersson helt överlägsen på tremilen (11 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.