SVT säkrar rättigeterna till långloppscupen från nästa säsong och fem säsonger framåt. Foto: SVT/Bildbyrån

Klart: SVT säkrar rättigheterna för Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

SVT förstärker Vinterstudion med Ski Classics, den ledande världscupen för långlopp. Avtalet gäller från och med nästa säsong och fem år framåt.

– Jag är väldigt glad för detta långa avtal som säkerställer längdåkning i världsklass i SVT i många år framåt. Ski Classics blir tillsammans med världscupen och VM i skidskytte viktiga hörnpelare när vi utvecklar Vinterstudion nästa säsong, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Ski Classics är den ledande världscupen för långlopp. Varje år avgörs cirka elva tävlingar och den mest kända av deltävlingarna är Vasaloppet, en klassiker SVT sänt i över 50 år.

På damsidan har Sverige ett par av världens främsta långloppsåkare i Britta Johansson Norgren, som vunnit totalcupen inte mindre än fem gånger, och tvåfaldiga Vasaloppssegraren Lina Korsgren. På herrsidan dominerar Norge men Sverige har flera spännande unga namn på gång, inte minst Emil Persson som vann två lopp förra säsongen och Max Novak som oväntat vann årets Sverigepremiär på 15 kilometer före William Poromaa.

– Långloppen på skidor har utvecklats till en spännande mix av tradition och nytänkande. Många starka åkare väljer de tävlingarna och det är verkligen kul att de från nästa säsong tar plats i Vinterstudion, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Även norska giganten Marit Björgen gör en satsning på långlopp, men i dagsläget är det osäkert när hon gör sin debut eftersom hon inte anmält sig själv till det internationella antidopningsprogrammet i tid.

”Enormt intresse för Vinterstudion”

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson är mycket glad över att nu ha säkrat rättigheten till långloppscupen.

– Vi upplever just nu ett enormt stort intresse för Vinterstudion och vintersport i SVT. Det är helt uppenbart att svenska folket vill samlas runt svenska framgångar och koppla bort en prövande vardag under några timmar. Ski Classics kommer bidra till en stark Vinterstudio även under de kommande fem åren, säger hon.

Några av de mest kända tävlingarna i långloppscupen är Vasaloppet, italienska Marcialonga och norska Birkebeinerrennet. Den här säsongen ingår även Årefjällsloppet i serien.

SVT:s avtal med Ski Classics stäcker sig säsongerna 2021/22–2025/26.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer