Ebba Andersson i längdlandslaget. Foto: BILDBYRÅN

Knäproblem ställer till det för Ebba Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Uppladdningen inför VM-säsongen är i full gång. Men när resten av längdlandslaget åker på träningsläger i italienska Toblach tvingas Ebba Andersson stanna hemma – 21-åringens opererade högerknä sätter stopp för resan.

– Det är säkrare att hon får ta det i sin egen takt hemma istället, säger tränaren Stefan Thomson till SVT Sport.

I mars 2016 tvingades Ebba Andersson till operation. Två år tidigare hade knäet hoppat ur led första gången och nu hade problemet kommit tillbaka.

Operationen och rehabiliteringen gick bra och Andersson gjorde tävlingscomeback i Bruksvallarna i november. Där överraskade hon alla när hon skrällvann fristilsloppet över fem kilometer.

På junior-VM slog hon till med ett guld och ett silver. Hon belönades med en plats till VM i Lahtis, där hon bland annat var med och fixade ett svenskt stafett-silver.

Uppladdningen inför nästa stora mästerskap, VM i Seefeld, Österrike, fortsätter nu i italienska Toblach. Herrarna har redan tillbringat ett par dagar där och idag ansluter också damlaget. Men det blir alltså utan ett av de stora medaljhoppen, Ebba Andersson. Hon har en överansträngning i knäet skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Det är säkrare att hon får ta det i sin egen takt hemma istället för att följa med på lägret, säger nye damtränaren Stefan Thomson till SVT Sport.

– I princip kan hon träna på samma sätt, men hon kan styra farten lite själv och hon kan åka rullskidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.