• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Kontroversiella ändringen som splittrar stjärnorna. Foto: Bildbyrån

Kontroversiella ändringen som splittrar norska stjärnorna

Publicerad

De två största norska längdskidåkarna på herrsidan, Johannes Hösloft Kläbo och Emil Iversen, är oense kring det nya kontroversiella upplägget av den berömda monsterbacken i Tour de Ski.
Ändringen innebär bland annat att etappen inte längre är en jaktstart, utan masstart. På så sätt är den första upp för backen inte längre automatiskt segrare av touren.
– Det blir nytt för alla det, kul, säger Johannes Hösflot Kläbo till NRK.
– Det är ett stort minus, säger Emil Iversen.

Det är mästerskapsfri säsong i världscupen i längdskidor. För en gång skull är det därför fokus på Tour de Ski. För en tid sedan kom beskedet att den klassiska jaktstarten uppför slalombacken i Val di Fiemme görs om till masstart.

Det innebär att etappen endast blir en tävling i mängden och inte den sista och avgörande. Således är det inte per automatik så att den som tar sig först upp för backen blir den slutgiltiga segraren av Tour de Ski.

Förslaget dissades av Charlotte Kalla.

– Det känns tråkigt om man först när man har gått i mål ska kunna utse vem som vinner hela touren. Det har verkligen varit tourens signum att först uppför Alpe Cermis är vinnaren av touren, sa Charlotte Kalla till TT.

Frågan väcker också det debatt inom det norska landslaget. Kompisarna och längdstjärnorna Emil Iversen och Johannes Hösflot Kläbo har skilda åsikter.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotte Kallas genombrott Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

”För att vara ärlig...”

– Det blir nytt för alla det, kul, säger Johannes Hösflot Kläbo, som vann tävlingen 2019 till NRK.

Utmanaren Emil Iversen, som ledde touren innan han valde att kliva av den, håller inte med.

– Det är lite tråkigt att komma i mål som nummer 13, och så har du plötsligt vunnit Tour de Ski. Det tar lite bort segereuforin. Det är ett stort minus, säger Emil Iversen.

Också Therese Johaug är emot idén.

– För att vara helt ärlig så är jag lite emot den masstarten. För mig verkar det lite rörigt att du kan ställa upp till start och vinna själva loppet, men inte touren. Och om du vinner touren kan du gå i mål som nummer 10, 12, 20 eller som etta, säger Therese Johaug.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
22-årig Kläbo först över mållinjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer