Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson uttalar sig om Frida Karlssons skada. Foto: Bildbyrån.

Läkaren: ”Frida har varit sliten under en längre tid”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson stoppas från tävlande.

Nu berättar landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson att längdstjärnan varit sliten under en längre tid.

– Vi vidtar åtgärder tidigare än förut, säger han till SVT Sport.

Sent på onsdagskvällen kom beskedet att Frida Karlsson tvingas avstå veckans tävlingar på rullskidor i Norge. Hon missar också nästa veckas tävlingar i Trollhättan på grund av överbelastning.

– På de arbetsfysiologiska tester som vi gör regelbundet så ser vi att hon har varit sliten under en längre tid, under några veckor, säger ”Pliggen”.

Frida Karlsson, 22, har tidigare under karriären stoppats från att tävla då hon inte uppfyllt svenska skidförbundets hälsokrav.

Enligt ”Pliggen” agerar förbundet nu tidigare än förut.

”Försöker dra lärdom”

– Vi försöker dra lärdom av det som har hänt tidigare år. Hon har haft en fin träningsperiod och tränat väldigt hårt, som hon måste göra. Det här är en åtgärd för att slippa att det ska bli medicinska konsekvenser och en längre tid borta från träning.

”Pliggen” understryker att träningsperioden som är nu är den tuffaste och känsligaste tiden för skidåkare.

– De har en gedigen period av hård träning bakom sig, så det här är inget unikt för Frida.

I ett pressmeddelande säger Frida Karlsson att hon känt sig ”sliten och överbelastad”.

Ligger hon för nära gränsen?

– Nej, det finns en systematik i hennes upplägg. Samtidigt, med de målsättningar som Frida har så behöver man ha en hög belastning. Då kommer man in i en period där det går lite tyngre. Då är det viktigt att man i första hand tar bort de högintensiva inslagen, det är det vi gör nu genom att hon avstår de två kommande tävlingarna, säger ”Pliggen”.

Anpassar träningen

Enligt landslagsläkaren finns det ingen oro inför säsongen som väntar.

– Nej, det tycker vi inte. Vi ser det här som en anpassning av träningen. Som läkare ser jag det som ett gott tecken att man flaggar för att man är sliten och behöver återhämtning. Vi hoppas och räknar med att det här är en träningsjustering och så får vi jobba vidare efter en reviderad plan de närmaste veckorna.

Om att svenska skidförbundet valde att skicka ut pressmeddelandet så pass sent under onsdagen säger ”Pliggen”:

– Frida ville ju väldigt gärna vara med. Sen fick vi tyvärr svar på att hon inte riktigt var där hon borde vara för att kunna tillgodogöra sig den belastningen, det fanns också en risk att det här skulle ta henne till ytterligare en nivå som skulle bli svårare att komma ur än om vi bromsade.

ARKIV: Så ska Frida Karlsson undvika skador (23 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.