Hellner, Per ”Pliggen” Andersson, Halfvarsson Foto: Bildbyrån

 Läkaren tar på sig ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson missar Tour de Ski efter att aldrig riktigt kunnat tävla friska den här säsongen. Det har varit ständiga och ihållande sjukdomsbesvär.
”Självklart har jag ett ansvar för att Calle och Marcus inte står på startlinjen till Tour de Ski”, säger landslagläkaren Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

Det oroande är att man inte kunnat fastställa vad som varit/är problemet.

– Det är en stor utmaning vad som orsakat det här. Infektionerna har inte varit så uttalade som för en vanlig person och så har det snurrat infektioner i truppen och i övriga samhället. Det kan röra sig om flera olika virus under samma sjukdomsperiod, säger Andersson.

Eftersom det gått så lång tid, en stor del av senhösten, tittar man på fallen ur ett bredare perspektiv.

– Jag har ju frågat mig själv om man hade kunnat göra något mer eller annorlunda eller om det varit slumpen och jag har inget bra svar. Vi har gjort allt vi kunnat för att få dem friska till Tour de Ski. Nu får vi försöka dra lärdom av det här, säger Andersson.

Tour de Ski startar med sprint i Lenzerheide på nyårsdagen fredag och sänds direkt i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer