Anders Niemi, chef för det svenska vallateamet, förbereder sig inför skidspelen i Falun Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslaget byter vallachef – Niemi kliver åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslaget byter vallachef. Anders Niemi kliver åt sidan och ger plats åt Petter Myhlback.

– Det känns häftigt och jag är väldigt glad över förtroendet, säger han i ett pressmeddelande.

Petter Myhlback är en tidigare elitåkare och representerade Sverige på VM i Sapporo 2007. Närmast kommer han från ett norskt skidteam och är även skidgymnasietränare i Norge.

– Om någon frågat mig om mitt drömjobb för en månad sedan så hade jag inte svarat vallachef, men under rekryteringsprocessen har det vuxit till ett drömjobb som ligger nära mitt DNA som skidåkare, säger Myhlback.

Ledarskapsdelen var väldigt viktig då en ny chef skulle anställas.

– Vi tycker att han har en väldigt spännande erfarenhet och ett fantastiskt driv då vi intervjuade honom. Ledarskapssidan var otroligt spännande att prata om. Vad gäller vallabiten så pratade han ner sig själv, men det visade sig att han har väldigt goda kunskaper, säger längdchef Daniel Fåhraeus till SVT Sport.

”Det var för att rädda situationen”

Det har bytts ut personer på många viktiga positioner i förbundet den senaste tiden. I januari presenterades Daniel Fåhraeus som längdchef och tidigare den här månaden blev Anders Byström landslagschef för längdskidorna.

Myhlback och Byström tillträder den 1 maj. Den nuvarande vallachefen Anders Niemi, som den gångna säsongen fick rätt så mycket kritik, kommer fortsättningsvis att ingå i vallateamet. Att fortsätta som vallachef var dock aldrig något alternativ, förklarar han.

– Nej, det var inte tanken. I och med att jag hoppade på sent i fjol var det för att rädda situationen då det saknades en vallachef, säger han till SVT Sport.

”Skönt att ha hans kompetens”

Niemi berättade för några veckor sedan att han ville sluta som vallachef.

– Niemi och jag pratades vid för några veckor sedan och han ville kliva av. Det känns skitbra med Byström som landslagschef och Petter som vallachef, säger Fåhraeus som också berättar att vallateamet blir mindre kommande säsong på grund av coronakrisens negativa effekter på ekonomin.

Myhlback anser att det känns tryggt att ha kvar Niemi i teamet.

– Det känns skönt att ha hans kompetens och stöd med mig, säger Myhlback.

KLIPP: Sundby petas från landslaget: ”Som att frun tar ut skilsmässa” (26 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.