Landslagsläkaren Per Andersson tycker att det är ett svårt beslut hur man ska göra med världscupppremiären i Ruka. Foto: Bildbyrån/SVT

Landslagsläkaren: ”Svårt beslut om vi ska åka eller inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det världscuppremiär i Ruka. Längdlandslaget har bestämt sig för att skicka en minimal trupp – om man ens skickar någon.

– Det är ett oerhört svårt beslut, om vi ska åka eller inte? Vilka medicinska risker är vi beredda att ta? säger landslagsläkaren Per Andersson i Vinterstudion.

Den svenska slalomtruppen fick inte tävla i Levi efter att en ledare testats positivt för covid-19. De finska myndigheterna satte både åkare och ledare i karantän. Nästa helg ska längdlandslaget tävla i Ruka, och teamet har följt rapporteringen kring alpina landslaget.

– Det har varit en fråga som varit på bordet: ”Är det rätt att vi åker dit över huvud taget?” Detta kan bli en konsekvens som även vår trupp kan råka ut för. Det är ett oerhört svårt beslut, om vi ska åka eller inte? Vilka medicinska risker är vi egentligen beredda att ta? Det är en oerhört komplex fråga, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson i Vinterstudion.

Corona och idrott

Skickar mindre trupp till Ruka

Han betonar allvaret.

– Detta är den tuffaste utmaningen vi haft, rent medicinskt. Vi försöker hitta strategier så att våra åkare känner sig trygga och att vi minimerar risken för smitta.

Ett led i att mininera riskerna är att man bestämt sig för att nästan halvera truppen till Ruka, något Expressen avslöjade.

– Vi vågar inte skicka full trupp. Nu kommer det i stället att handla om runt tolv åkare i stället för 20, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till tidningen.

”Charlotte ska börja träna snart”

”Pliggen” Andersson säger att man följer utvecklingen dag för dag.

– Planen är att vi ska åka men vi måste ha ett öppet sinne och värdera ny information.

Hur är läget med Charlotte Kalla, som testats positivt för covid-19?

– Charlotte har haft milda symptom och är symptomfri just nu. Planen är att hon snart ska börja träna, det är väldigt glädjande. Det är klart att vi måste vara extra observanta nu när hon haft den här infektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet