Dürr åkte fast för bloddopning med Epo i samband med vinter-OS I Sotji 2014. Foto: TT.

Längdåkaren Johannes Dürr stängs av på livstid

Publicerad

Österrikiska antidopningsmyndigheter stänger av den förre längdskidåkaren Johannes Dürr på livstid.

Det var i samband med VM i Seefeld, Österrike, i slutet av februari som dopningsskandalen briserade. Fem herråkare greps av polis bara timmarna före 15 km och förhördes i närliggande Innsbruck i stället för att tävla.

En av nyckelpersonerna i härvan var den förre elitåkaren Johannes Dürr, som testades positivt under vinter-OS i Sotji 2014 och stängdes av i två år.

I samband med razzian i februari blev Dürr gripen misstänkt för bedrägeri och dopningsbrott. Han utpekades som en av nyckelpersonerna i läkaren Mark Schmidts ”Dr Dopning” nätverk. Dürr ska fungerat som en sorts dopningsagent och agerat mellanhand till de bägge avstängda österrikiska åkarna Max Hauke och Dominik Baldauf.

Blev trea i Tour de Ski – men diskades senare

Dürr deltog i VM 2011 och 2013. Han slutade trea i Tour de Ski säsongen 2013/2014, men blev senare av med den placeringen.

Nu skriver Hajo Seppelt, journalist på tyska ARD med inriktning på doping, på Twitter att österrikiska antidopningsmyndigheter stänger av 32-åringen på livstid. Seppelt var för övrigt den journalist som avslöjade dopningshärvan i Seefeld.

Seppelt citerar Dürrs advokat, som menar att österrikaren inte motsäger sig straffet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer