Pierre Mignerey är tydlig med att Finlands Joni Mäki inte bröt mot någon regel på upploppet i helgens stafett. Foto: SVT/Bildbyrån

Längdchefen om Mäkis stängning av Bolsjunov: ”Ett taktiskt drag”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora snackisen efter världscuptävlingen i Lahtis i helgen var när en uppretad Alexander Bolsjunov slog med staven mot och sedan körde in i finländske avslutaren Joni Mäki i stafetten. Upprinnelsen var upploppet där ryssen blev stängd av Mäki.

– Han hindrade inte Bolsjunov på ett regelvidrigt sätt, säger Fis längdchef Pierre Mignerey till SVT Sport.

Det ryska laget diskades men något ytterligare straff väntar inte för världscupledande Bolsjunov som kan tävla i Falun till helgen. Mäki fick inget straff alls. De ryska ledarna försökte förgäves få juryn bestående av finländaren Niklas Turku och estländaren Robert Peets att inse Mäkis skuld på upploppet där han stängde Bolsjunov.

Juryn får nu stöd av det internationella skidförbundets, Fis, tävlingschef, fransmannen Pierre Mignerey som påpekar att Mäki var först in på det korta upploppet, vilket gav fördelar.

– Det betyder att han kan välja vilken korridor han vill. Han hindrade inte Bolsjunov på ett regelvidrigt sätt, säger Mignerey till SVT Sport.

Så även om de har närkontakt när Mäki gör sitt val så menar du att det är okej?

– Ja, för han bytte inte bana eller gjorde en plötslig rörelse åt höger. Det är ingen obstruktion utan ett taktiskt drag. Han har rätt att välja korridor. För honom är det nog bästa lösningen att ta korridoren längst till höger så att inte Boljunov ska få utrymme att spurta, förklarar Mignerey.

”Regeln lämnar tolkningsutrymme”

Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska skidförbundet, säger att regeln ger utrymme för tolkningar.

– Oavsett tävlingsform får du aldrig obstruera någon. Det gäller givetvis i den här situationen. Regeln som sådan lämnar givetvis ett tolkningsutrymme för juryn, säger Remb.

Han ser också händelsen ur ett taktiskt perspektiv.

– Sporten har ett element av taktik inbyggt i sig när det kommer till masstartstävlingar.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson ser en regelöverträdelse i Mäkis beteende.

– Att Finland och Mäki inte ens får en varning tycker jag är felaktigt, säger Fredriksson.

BILD FÖR BILD: Därför blev Bolsjunov vansinning i herrstafetten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.