VM i Falun – en publikfest. Foto: Bildbyrån

Efter succén – blir det nytt VM i Sverige snart igen?

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skidpubliken fick vänta i 22 år.

Men Johan Sares, längdchef på svenska skidförbundet, hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa VM i Sverige.

– Man ska ta tillvara på den investeringen man har gjort, säger han.

VM i Falun blev en stor succé publikmässigt. Det var ofta i det närmaste fullt på läktarna på Lugnets skidstadion, och det såldes över 220 000 biljetter till de olika tävlingarna.    

Mästerskapet var det första skid-VM:et i Sverige sedan 1993, och faktum är att Sverige bara har arrangerat VM fem gånger sedan starten 1925. Men Johan Sares, längdchef på det svenska skidförbundet, öppnar för att det blir ändring på det.

VM i Falun

– Jag hoppas verkligen inte att det tar 22 år till nästa gång, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Den här succén hoppas jag gav mersmak både för oss och för Falun kommun och även för det internationella skidförbundet.

Varför har ni inte arangerat det oftare?

– Jag kan inte riktigt svara på varför det har tagit så många år. Men du ska ju ha en arnea som är funktionsduglig och du ska ha hoppbackar som motsvarar alla krav. Så det är stora ekonomiska investeringar också.

– Men det tycker jag man ska till vara på, att man har gjort investeringar och nu har – i mitt tycke – världens bästa skidssation här. Då ska man naturligtvis försöka arrangera det igen.

”En stor succé”

Enligt Sares har arrangörerna fått enormt goda vitsord.

– Jag tror alla som var här tyckte att det var en stor succé, så det bådar nog gott för att vi ska få ha VM här igen.

När känns det realistiskt att ni skulle kunna arrangera det igen?

– Jag vet inte hur turordningen är. Men med tanke på att vi hade alpina VM i Åre 2007 och ska ha det 2019 igen, så... Det var tolv år emellan där. Det är ganska kort tid, men uppenbarligen en realistisk tid eftersom Åre fick det igen.

”Ska göra en utvärdering”

Johan Sares betonar dock att man inte har spikat att man ska ansöka det snart igen.

– Vi håller på att summerar det som varit och ska göra en utvrädering. Sen får man ta diskussionen och se hur man ska gå vidare. Men frågar du mig som är ansvarig för längd så skulle jag gärna ha VM i Falun snart igen, säger han.                                       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet