Längdchefen Lars Öberg. Foto: Bildbyrån

Längdchefen jobbar för att undvika framtida krockar mellan SM och världscup

Uppdaterad
Publicerad

SM i längdskidor krockar med världscupstävlingar.

Redan nu har längdchefen Lars Öberg tagit till åtgärder för att det inte ska bli så i framtiden.

– Det här får inte hända igen, säger han till SVT Sport.

Världscupen i Toblach lockar många av landslagsåkarna, de som ska tävla på VM, från SM. Detta på grund av förändringar i Fis tävlingskalender som innebär att evenemangen krockar.

Det är en situation som Svenska Skidförbundet hoppas kunna undvika i framtiden, då de vill ha ett starkt startfält på nationella tävlingar.

– Det är jätteviktigt för oss. Svenska skidförbundet är väldigt mån om att det ska bli bästa möjliga startfält på SM och den här olyckliga krocken med världscupskalendern och dessutom JVM och U23-VM, den hoppas jag att vi aldrig mer behöver uppleva, säger längdchefen Lars Öberg till SVT Sport.

Nästa år är SM förlagt efter världscupssäsongen, och då finns det alltså inte någon risk för krock. Däremot jobbar Öberg redan nu med att undvika en krock 2025.

– Jag jobbar redan nu gentemot Fis för att försöka förebygga att vi inte hamnar i samma situation om två år. Det finns en risk att om vi inte hanterar det bättre så kan vi hamna i samma läge då och det får inte hända igen. Där kommer vi från förbundet göra allt vi kan och kanske även samarbeta med andra länder. Nationella mästerskap i Sverige, Norge och Finland är jätteviktiga för skidsporten, säger han.

KLIPP: Halfvarsson ställde upp i SM-loppet – men missade pallen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson åkte ihop med en åkare och blev av med staven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.