Foto: Bildbyrån

Längdchefen: ”Maria bör rannsaka sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rydqvist säger sig ha blivit behandlad som ett dagisbarn av landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Kritik som längdchefen nonchalerar.

– Ingenting vi tar åt oss, säger Johan Sares till SVT Sport.

Det är i ett blogginlägg som längdåkaren Maria Rydqvist går hårt åt ledningen för det svenska längdlandslaget. Och främst tränaren Ole Morten Iversen. Hon utvecklar sedan för Sportbladet att Iversen ”behandlade och bevakade mig som ett dagisbarn”.

Nu kommenterar längdchefen, Johan Sares, kritiken.

Vinterstudion

– Jag blir ju liksom förvånad att kritiken kommer – och att den kommer mot Ole Morten. För när Ole Morten kom till vår verksamhet för ett år sedan så har en bara hört positivt, säger Sares till SVT Sport.

– Johan Sares har inte varit med oss på några läger så han är väl inte insatt i det helt enkelt. Det är inget utbrett missnöje mot Ole Morten och det är inte heller det jag försökt syfta till heller utan jag vill beskriva hur jag har blivit behandlad helt enkelt, säger Maria Rydqvist till SVT Sport.

Har det funnits kommunikationsproblem, från båda håll?

– Nej, det tror jag inte. Absolut inte. Ingen kommunikationsmiss från båda håll. Det är nog Maria själv som är den som bör rannsaka sig, säger Sares.

”Inte klarat av att underställa sig”

Vilken vikt fäster ni vid den kritik som riktats?

– Ingenting, egentligen, över huvud taget. Ingenting vi tar åt oss, säger Sares.

– Det här är en individuell sport, där man lever och bor ihop – som ett lag. Och man måste underställa sig de regler som man har i gruppen. Maria har inte klarat av att underställa sig det.

Rydqvist ställer sig frågande till det uttalandet.

– Det är jättekonstigt att de säger att de inte tar åt sig av att någon känner sig felaktigt behandlad och har mått väldigt dåligt. Det är tråkigt, det får inte mig att känna mig mer inkluderad, kan man ju säga, säger Rydqvist.

Men det har ju fungerat tidigare år, med Maria.

– Ah, men det är ett nytt ledarskap som jobbar på ett nytt sätt, väldigt uppskattat hos övriga aktiva. Det är ett ledarskap som Maria också måste underställa sig, säger Sares.

Hur skiljer sig det här ledarskapet mot det tidigare, menar du?

– Jag upplever det som att Ole Morten jobbar mer med att få ihop en stark sammanhållning, vilket han har lyckats oerhört bra med. Tycker Maria då att det är ett problem, så är det upp till henne att ställa sig in i det, så att säga.

Rydqvist ger en bild av en landslagsledning som gör skillnad på herrar och damer.

– Hon antyder att en herre bodde i egen stuga under ett läger. Det var Johan Olsson. Han kom tillbaka till landslaget i år med fjorton mästerskapsmedaljer. Han fick vissa fördelar – men det har han också gjort sig förtjänt av. Så har Maria problem med det så har det inget med jämställdhet att göra, utan om en individuell lösning för att han skulle kunna vara med.

Stort förtroende för Iversen

Hon säger ju också att hon har blivit bemött som ett dagisbarn.

– Det har jag ingen kommentar till hur de har bemött varandra, över huvud taget. Men de andra aktiva har blivit väldigt bra bemötta av Ole Morten. Jag har ett oerhört stort förtroende för Ole Morten, och hans ledarskap. Det han har tillfört längdskidåkningen och vårt landslag är jag oerhört tacksam för.

Kommer ni på något vis gå vidare med den här kritiken?

– Nej, nej, nej.

Ingenting?

– Nej, ingenting.

Har ni haft någon direktkontakt med Maria?

– Nej, samtidigt tycker jag att det är tråkigt att Maria har varit en del av vår verksamhet och uttrycker sin kritik via en blogg. Och inte kommer fram direkt till oss. Det tycker jag också är ett tecken på att det inte är något som jag vill gå vidare med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet