Frida Karlsson kör sprinten i Ruka. Foto: SVT Grafik

Kyla nära köldgräns väntar i Ruka: ”Jätteglad för det”

Uppdaterad
Publicerad

Rejäl kyla väntar vid världscuppremiären i Ruka och enligt Yle kan temperaturen sjunka till 20-25 minusgrader under helgen.

Köldgränsen för tävlingar är 20 minusgrader – men landslagschefen Anders Byström är inte orolig över att premiären ställs in eller skjuts upp.

”Har varit på gränsen många gånger i Kuusamo men det brukar gå bra.”, skriver Byström i ett sms till SVT Sport.

Den efterlängtade världscuppremiären går på fredag av stapeln och under veckoslutet väntar krispig kyla. Enligt Yles metereolog Nina Karusto kan dagstemperaturen bli högre än 20 minusgrader, men nätterna blir kallare.

– På fredagen blir det runt 15 minusgrader. Troligtvis är högtrycket starkast på lördagen. På natten kan det bli 20–25 minusgrader, säger Karusto enligt Yle-sporten.

Köldgränsen för tävlingar är 20 minusgrader.

– Det är inte så farligt nu, men det kommer bli kallare till helgen. Det är 10-12 minusgrader nu, berättar den svenska vallachefen Petter Myhlback för SVT Sport.

– Vi får hoppas att termometern sitter nära ett korvstånd eller något så att det blir lite värme på den, säger Myhlback om köldgränsen.

”Jätteglad för det”

Vallachefen är dock positiv över den bitiga kylan i Ruka, som han menar kommer att vara viktig för åkarna.

– Jag är jätteglad för det, verkligen. Det är något åt det hållet som vi kommer att uppleva på OS och då är det viktigt att få produkter och skidor på snö som kan vara relevanta inför OS. Om det går jättebra så är det bra och om det går dåligt så är det också bra för då kan vi lära oss framöver.

Myhlback säger också att landslagsåkarna kommer att fortsätta verksamheten på samma sätt oavsett om tävlingarna blir av, skjuts upp eller ställs in.

– Den enda skillnaden är att vi inte levererar skidor till start. Men för oss finns ingen köldgräns.

Har ni någon kommunikation med Fis (Internationella skidförbundet) om det här?

– Ja, det är klart att vi har det. Sedan, naturligtvis, ska man följa köldgränsen för åkarnas skull så att de inte går sönder och drar i sig för mycket kall luft.

”Svårt att se att man ändrar”

Landslagschefen Anders Byström är inte orolig över att arrangören ska tvingas skjuts upp tävlingarna och menar att svenskarna är beredda.

”Tror inte det blir så kallt. Men OM så tar juryn beslut om det blir tävlingar eller inte. Det blir en dialog på lagledarmötet under morgonen på tävlingsdagen med möjligen framskjuten start eller inställd tävling. TV påverkar dock så jag har svårt att se att man ändrar tid. Har varit på gränsen många gånger i Kuusamo men det brukar gå bra.”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

KLIPP: Tre frågor till SVT-experten om VC-premiären i Ruka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till SVT-experten om VC-premiären i Ruka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.