Niskanen starkast i premiären – Johansson svenska glädjeämnet

Uppdaterad
Publicerad

Iivo Niskanen knockade motståndet direkt i världscupen på hemmaplan i Ruka.

Finländaren ledde loppet från start till mål.

För svensk del var landslagsdebutanten Leo Johansson glädjeämnet när han tog poäng i debuten.

Iivo Niskanen har vunnit tre gånger i Ruka. Nu har han gjort det en fjärde gång.

– Det känns bra att vara tillbaka på pallen. Publiken var fantastisk, det är härligt att vi har den atmosfären. Man hade glömt bort hur det brukar vara. Det hjälper oss, särskilt här i Ruka, säger Iivo Niskanen till SVT Sport.

Niskanen tog ledningen med nästan åtta sekunder redan vid första passeringen vid 3,1 kilometer.

Och den marginalen till övriga höll han längs spåret.

I mål var Niskanen 8,3 sekunder före ryske Alexej Chervotkin. Regerande världscupmästaren Alexander Bolsjunov kunde heller inte rå på Niskanen och var distanserad med 14 sekunder vid målgång.

Leo 22:a i debuten

För svensk del gjorde världscupdebutanten Leo Johansson en klart godkänd landslagsdebut och var bäste svensk på sin 22:a plats.

– Det är ett okej lopp. Jag stressade kanske lite i de branta backarna för att få fast skidorna. Men jag är nöjd, säger Leo Johansson till SVT Sport.

Den mest rutinerade svenske åkaren Calle Halfvarsson öppnade bäst av de blågula åkarna, men föll tillbaka på det avslutande varvet och slutade 35:a.

– Jag är ju inte nöjd, men någonstans är jag inte jättebesviken heller. Det är sista varvet som jag klappar ihop och då rinner sekunderna iväg. Jag orkar inte tre varv just nu, idag orkade jag två varv. Hade jag klarat ett varv till i det tempot så hade det blivit en betydligt högre placering, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport.

Artikeln uppdateras.

Resultat Ruka 15 kilometer herrar

1. Iivo Niskanen 33.08,6

2. Alexej Chervotkin +8,3

3. Alexander Bolsjunov +14,1

4. Erik Valnes +15,2

5. Sergej Ustiugov +21,1

22. Leo Johansson +1.22,6

35. Calle Halfvarsson +1.48,8

36. Fredrik Andersson +1.49,0

47. Gustaf Berglund +2.16,7

78. Fredrik Jonsson, +3.32,5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.