Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson och Ebba Andersson är inte längre träningskamrater i landslaget. Foto: Bildbyrån.

Ebba Andersson om avhoppen i längdlandslaget: ”Klart det märks”

Uppdaterad
Publicerad

Sparring utan Frida Karlsson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist.

Svenska längdlandslaget anpassar sig till en ny vardag.

– Det vore konstigt om man inte skulle märka av det, säger Ebba Andersson.

I maj kom beskedet att Linn Svahn – och senare också Frida Karlsson och Maja Dahlqvist – skulle bryta sig ur det svenska längdlandslaget för att i stället satsa i egen regi.

Tre månader har gått och på ett träningsläger i Torsby berättar några av landslagsåkarna hur de påverkats av avhoppen.

– Det är klart att det är tråkigt att de väljer att vara utanför landslaget, men jag tycker inte man märker av det så jättemycket. Vi är ett väldigt starkt gäng som fortfarande är med i laget och pushar varandra. Men det är klart att de saknas, så är det ju, säger Johanna Hagström till SVT Sport.

”Om jag tänker på gruppen så...”

Ebba Andersson är inne på att det är individuell idrott det handlar om och att var och en försöker optimera sina egna förutsättningar.

– Men om jag tänker på gruppen så är det tre starka tjejer som vi går miste om att träna med under våra landslagsläger, och det märks ju så klart. Men utöver de tre är vi fortsatt ett starkt damlag och försöker nyttja varandra så bra vi kan, säger Andersson.

På vilket sätt märks det att de är borta?

– Det som märks är att det är tre starka tjejer som har hållit hög nivå på våra träningspass, så det vore konstigt om man inte skulle märka av det i och med att det är några som man har tränat med vid många tidigare tillfällen.

Tränar med tyska landslaget

Regerande olympiska mästaren i sprint, Jonna Sundling, säger att avhoppen inte har påverkat hennes försäsong.

– Nej, det skulle jag inte säga att det har gjort.

Hur upplever du sparringen?

– Den är helt fantastisk. Det är en jättefin grupp som vi har här och det är jätteroligt att komma på läger och få träna med varandra, det ger väldigt mycket.

Sedan uppbrottet har Frida Karlsson bland annat valt att träna med det tyska landslaget, samtidigt som Sveriges landslag tränat på samma ort.

Ingen stor grej, enligt landslagschef Anders Byström.

– Det är klart att det blir lite medial uppståndelse runt en sån grej, men för oss är det ingen dramatik. Vi har träffats här till exempel, de har varit här på läger och vi har pratat på ett bra sätt, så det är inga konstigheter. För vår del fokuserar vi på de som är med i truppen här nu och tränar med oss. Det känns väldigt harmoniskt i truppen och väldigt go stämning. Vi ser fram emot vintern både med de som är i laget och de som är utanför just nu, säger han.

KLIPP: Landslagsåkarna inleder ny säsong efter avhoppen: ”Konstigt om vi inte skulle märka av”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson och Ebba Andersson är inte längre träningskamrater i landslaget. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.