Jessica Diggins grät glädjetårar när det stod klart att hon besegrat Therese Johaug i Falun. Foto: Bildbyrån

Diggins vann över Johaug – Andersson trea

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug brukar vara oslagbar i världscupen.

Men på 10 kilometer fritt i Falun fick hon se sig slagen av Tour de ski-vinnaren Jessica Diggins – med två sekunders marginal.

Där bakom blev Ebba Andersson en överlägsen trea.

Amerikanskan Jessica Diggins, som vann Tour de ski tidigare i vinter, snuvade den ofta så överlägsna Therese Johaug på en seger inledande loppet i Falun.

Diggins hade ledningen vid alla mellantider utom den med 900 meter kvar då Johaug som hade amerikanskans tid att gå på var en sekund före. Men det räckte inte mot spurtsnabba Diggins som i mål var 2,1 sekunder före norskan.

”Som ett tv-spel”

– Det var nästan som ett tv-spel i dag. Varje sekund tänkte jag 'hur tar jag den här kurvan bäst'. Det var så kul, säger Diggins i segerintervjun.

Ebba Andersson var 14,6 sekunder efter Diggins som en helt överlägsen trea. Ner till Ragnhild Haga på fjärdeplatsen var det drygt 25 sekunder.

Andersson var glad över att vara på pallen, samt att hon lyckades stå på benen på den bitvis isiga banan.

– Utför var jag verkligen nära att gå omkull. I vissa kurvor var det rätt isigt så det gällde att ha tungan rätt i mun. Jag ville åka offensivt, säger hon. 

Tung dag för Kalla

För Charlotte Kalla, som var sjua i comebacken i finska Lahtis, var dagen i Falun inte lika positiv.

Hon slutade på 18:e plats 1.30 minut efter segraren.

– Jag hade svårt att komma in i någon bra åkning, säger Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.