Emil Persson, Östersunds SK, under ett skidlopp i Bruksvallarna 2020. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Emil Persson bröt nio års norsk dominans – förste svensken att vinna Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Emil Persson slutade femma i det historiskt långa Årefjällsloppet.

Det innebär att han bryter nio års norsk dominans och blir den förste svensken på herrsidan att vinna totalsegern i Ski Classics.

– Det är häftigt. Fy fan! Det har varit ett sjukt krig i vinter, säger långloppskungen till SVT Sport.

Ett historiskt långt lopp satte punkt för en intensiv säsong i långloppscupen. Med tio mil – och en stigning på 2 200 höjdmeter – var loppet det längsta i Ski Classics historia. Tidigare har Årefjällsloppet avgjorts över 7,5 mil.

Den internationella eliten lockades av vackra, storslagna vyer i södra Årefjällen – men möttes av benhårda och smått grisiga förhållanden.

– Det var sinnessjukt tuffa förhållanden, säger segraren Andreas Nygaard efteråt till langrenn.com.

Kardin tappade på slutet

Bland annat var det blötsnö, nederbörd och temperaturer på båda sidor om nollan kombinerat med starka vindar.

– Man var helt beroende av att ha bättre eller minst lika bra skidor som konkurrenterna, få i sig näring längs vägen och göra rätt val i spåret, fortsätter norrmannen.

Oskar Kardin låg länge i förarsätet och med cirka två mil kvar gick han på utbrytning med vad som såg ut som ett superläge för seger. Svensken ledde sedan loppet med 7,5 kilometer kvar och i det skedet var Nygaard sexa, en minut och 32 sekunder bakom.

”Ett av de mest slitsamma loppen”

Allt avgjordes på upploppet där Nygaard korsade mållinjen först med en segertid på fem timmar, fyra minuter och 48 sekunder. Stian Hoelgaard blev tvåa och Ari Luusua trea.

– Det här är ett av de mest slitsamma loppen jag har åkt i hela min karriär, säger Nygaard.

Oskar Kardin slutade sjua och Emil Persson blev bäste svensk på femte plats.

Se Andreas Nygaards spurt efter ”sinnesjukt tuffa loppet”:

”Gött att en svensk äntligen tar det”

Trots ett tyngre lopp i dagens avslutning kan Persson ändå titulera sig årets långloppskung. Han skrev därmed historia som den förste svenske herren att vinna den totala långloppscupen. Barndomskamraten Oskar Kardin slutade trea i totalen.

– Säsongen har varit över förväntan och jag har överraskat mig själv hela tiden. Jag hade en bra start och sedan har det bara flutit på. Jag har inte haft en enda dålig dag. Det är helt otroligt. Jag är så himla nöjd, säger Persson till SVT Sport.

Sedan Ski Classics startade 2010 har det bara hänt en gång tidigare, första året, att cupen inte har vunnits av en norrmann på herrsidan. Bara två gånger har Sverige haft en åkare bland de tre främsta.

– Det är så klart gött att det äntligen är en svensk som tar hem det, och jag får göra det själv är himla häftigt, säger Persson.

RESULTAT ÅREFJÄLLSLOPPET

1. Anders Nygaard

2. Stian Hoelgaard, (+2,8)

3. Ari Luusua, (+5,6)

4. Öyvind Moen Fjeld, (+10,0)

5. Emil Persson, (+10,6)

6. Torleif Syrstad, (+13,5)

7. Oskar Kardin, (+14,4)

8. Johannes Eklöf, (+18,7)

9. Morten Eide Pedersen, (+24,8)

10. Joar Thele, (+26,3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.