• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Alexander Legkov. Foto: Bildbyrån

Legkov hävdar sin oskuld i öppet brev

Alexander Legkov hävdar sin oskuld efter förra veckans chockbesked från IOK. – Vi var hos Cas som meddelade att bevisen inte räckte men det struntade IOK i, skriver han.

IOK meddelade förra veckan att Alexander Legkov blir av med sitt OS-guld på 50 km i Sotji-OS 2014 och förbjuds att delta i framtida OS.

Nu bryter den dopningsanklagade ryssen tystnaden i ett öppet brev på det ryska skidförbundets hemsida.

”Jag har inte pratat med någon om det på grund av att jag blev så chockad”, skriver Legkov i brevet på flgr.ru.

Han upprepar tidigare uppgifter om att han är oskyldig.

”Vi var hos Cas som meddelade att bevisen inte räckte men det struntade IOK i”, skriver han.

Legkov understryker att han testats 150 gånger utan positivt resultat och det på laboratorium i Västeuropa som Dresden, Köln och Lausanne. SVT Sports kommentator Jacob Hård tror på fler ryska avstängningar.

”Var inte i Ryssland före OS”

”Månaderna före Sotji, när IOK anklagar mig för att ha använt den så kallade 'cocktalien', var jag utan undantag i Europa och inte i Ryssland och testades 19 gånger. Om jag skulle använt mig av cocktailen skulle jag ha upptäckts”, skriver Legkov som avslutar brevet med orden.

”Jag är Alexander Gennadjewitsch Legkov, skidåkare, vinnare av guldmedaljen i masstart över 50 km vid olympiska spelen i Sotji 2014 och min medalj är ren. Jag går med högburet huvudet och vill kämpa för min sak.”

Legkov är bara avstängd från OS och kan delta i alla andra tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer