Så sporrar lillebror och pappa Ebba Andersson: ”Guld värt”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen har alltid betytt mycket, berättar Ebba Andersson – inte minst när det kommer till skidåkningen. Mamma Åsa var en av hennes första tränare, idag är det pappa Per-Ola som sköter den biten. Och den främsta träningspartern är lillebror Fredrik.

– Fredrik säger att han förhoppningsvis lär sig någonting av mig, men det är ju likadant åt andra hållet också, säger Andersson till SVT Sport.

I slutet på april förra året valde Ebba Andersson, tillsammans med lillebror Fredrik, att lämna föräldrahemmet i Sollefteå för Östersund. Men när SVT Sport ska besöka Andersson på hemmaplan är det ändå till Sollefteå hon tar oss – där finns tränaren tillika pappa Per-Ola Andersson, som till vardags arbetar på skidgymnasiet i stan.

Hur är det att ha pappa med på träningspassen?

– Det är ju verkligen guld värt. Här på slutet var ju han den som tog tid och blåste i pipan så att vi verkligen hade koll på hur länge vi skulle köra. Man var rätt trött och hade nog med att ta sig uppför backen, säger Andersson.

Till den här säsongen tog Fredrik Andersson, 21, en plats i team Bauhaus, laget under A-landslaget.

– Nu kan vi ju sporra varandra i träning och i våra respektive skidkarriärer och försöka inspirera varandra. Fredrik säger att han förhoppningsvis lär sig någonting av mig, men det är ju likadant åt andra hållet också. Det är ömsesidigt, säger Andersson.

Se hela reportaget ”På hemmaplan: Ebba Andersson”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.