Diggins vann i Lillehammer – Karlsson och Andersson missade pallen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen repris på de första två världscuptävlingarna för den svenska duon Frida Karlsson och Ebba Andersson. På 10 km fritt i Lillehammer fick de stryk – Andersson blev fyra och Karlsson slutade åtta.

– Fruktansvärt surt, jag svor när jag gick i mål, sa Ebba Andersson som missade pallen med en tiondel.

Ebba Andersson vann första distansloppet i världscupen före Frida Karlsson och sedan i andra loppet var det Karlsson före Andersson. Givetvis var de båda favoriter inför dagens 10 km fritt i Lillehammer. Men i dag gick det betydligt mer trögt för svenskorna.

Andersson och Karlsson började annars starkt och var etta och tvåa efter 1,6 km men sedan började de tappa båda två, speciellt Frida Karlsson som blev hela 25,6 sekunder efter amerikanskan Jessie Diggins, som vann en tuff kamp om segern med tyskan Katharina Hennig.

– Jag är så glad. Mina skidor var så snabba idag och det är så viktigt på en bana som den idag, säger en sprudlande Diggins till SVT Sport.

Ingen svenska på pallen idag. Förvånar det dig?

– Oroa er inte, de kommer tillbaka, skrattar Diggins.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Diggins vann i Lillehammer – Karlsson och Andersson missade pallen Foto: Bildbyrån

Ebba: ”Jag gav allt”

Ebba Andersson var trots allt nära en ny pallplats. Svenskan blev fyra, slagen med en ynka tiondel, av Heidi Weng.

– Jag visste att det var tajt. Jag gav allt ända in i mål men jag hade inte marginalerna på min sida. Så är det i idrott ibland, sa Andersson till SVT Sport.

Hedi Weng firade framför ögonen på Ebba när det stod klart att norskan knep pallplatsen. Något svenskan inte brydde sig om.

– Det är förståeligt, jag hade känt precis samma sak om det varit ombytta roller.

”Stressade upp mig”

– Det är en utmanande bana, det blir aldrig pauser så jag stressade nog upp mig lite, förklarar Karlsson, som även var missnöjd med skidorna,  för SVT Sport.

– Det är inte formen det är fel på utan genomförandet, säger Karlsson.

Tyskorna svarade för en stark insats idag där Hennig blev tvåa och Victoria Carl sexa. De tränas av Frida Karlsson tränare Per Nilsson.

– De är väldigt nöjda med honom. Det är coolt att se deras utveckling, säger Frida Karlsson, trots att hennes tränare nu gör konkurrensen tuffare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.