Linn Sömskar drar ned på antalet lopp. Foto: Bildbyrån

Linn Sömskar drar ned på antalet lopp – studierna går först: ”Målet är att klara plugget”

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen säkrade Linn Sömskar sin andra raka totalseger i världscupen i rullskidor. Nu laddar skidåkaren om inför vintern och långloppscupen – men det blir en säsong med färre lopp och annat fokus för den nyblivna studenten.

– Målet är att klara plugget, säger Sömskar till SVT Sport.

I mars 2020 gjorde Linn Sömskar, som har två tredjeplatser i sprintstafett, sitt senaste lopp i världscupen. Senare samma vår kom beskedet att 33-åringen byter inriktning från sprint till långlopp. Kommande säsong blir hennes tredje i långloppscupen Ski Classics, men den kommer bli annorlunda.

Svenskan har lämnat Team Eksjöhus för Team Engcon – dessutom har hon börjat studera vid fysioterapeutprogrammet vid Umeå universitet. När SVT Sport får tag på henne har hon precis lämnat en föreläsning.

– Nu är det fokus på bålens osteologi, vi har gått igenom ben, leder och ligament, säger Sömskar och fortsätter:

– Det var väldigt jobbigt i början, nu börjar det kännas lite lugnare. Mycket nytt och intressant också, man försöker se det långsiktigt.

”Jätteskönt att inte känna stressen”

Vid Umeå universitet är det sedan ett par år tillbaka möjligt att plugga som så kallad elitidrottsstudent, det innebär bland annat att studenten har möjlighet att läsa på halvfart, flytta tentor eller skriva tentor på annan ort. Det upplägget – och stöttningen från det nya teamet – gör det möjligt för Sömskar att samtidigt fortsätta karriären som långloppsåkare.

– Det betyder mycket att de bara är glada över att jag vill vara med. Men det är klart att det är väldigt skönt att känna den friheten att det är okej från deras sida att jag till exempel inte är med på läger för att det är något obligatoriskt i skolan. Det är jätteskönt att inte behöva känna den stressen.

I fjol körde Sömskar nio lopp i Ski Classics, så många blir det inte den här säsongen eftersom studierna går först. Ett beslut som respekteras av teamet.

”Målet är att klara plugget”

– Jag har som en tanke att bara köra några stycken, det jag tycker är kul. Jag är ju inte ensam i teamet om att studera, jag har varit öppen med det också och min tanke kring loppen.

– De är glada över att jag vill åka för dem, men de önskar nog att jag är med så mycket som möjligt.

Vad har du för målsättning den här säsongen?

– Målet är att klara plugget. Jag har inga resultatmål, jag vill mest åka för att jag tycker att det är kul. Jag har ju gjort det i halva livet och trivs väldigt bra med det.

KLIPP: Se Sömskars SM-kross – vann med en minut (30 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Sömskar var överlägsen i rullskidorna under SM-veckan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.