Linn Sömskar med guldet. Foto: Svenska Skidförbundet

Linn Sömskar tog VM-guld på rullskidor

Uppdaterad
Publicerad

Senast VM på rullskidor avgjordes tog Linn Sömskar tre guld. Då årets världsmästerskap i Val di Fiemme inleddes idag blev hon världsmästare igen – den här gången på 10 kilometer fristil med intervallstart.

– Det kändes riktigt bra att fixa det, säger hon till SVT Sport.

Linn Sömskar besegrade bland annat ett par meriterade ryskor. Segermarginalen ner till silvermedaljören Natalija Nepryajeva var 10,5 sekunder och ytterligare drygt 10 sekunder efter kom Marija Istomina.

– Det kändes bra i början, men sedan blev det ganska jobbigt. Vi tävlar ändå på 1800 meters höjd här. Jag var lite rädd att jag hade gått för hårt, men det vara bara att bita i, säger Sömskar.

– Nepryajeva var med för två år sedan också och då var jag ganska långt efter. Så det kändes riktigt bra att fixa det. De såg inte så jätteglada ut, ryskorna.

VM-guldet var Sömskars nionde på rullskidor och nu siktar hon på fler under helgen.

– Dagens lopp var det jag kände mig minst säker på. Jag har känt att formen har varit lite svajig. Nu ska jag försöka bara slappna av och ha kul.

Sömskar satsar i första hand på långlopp och kommer därmed att synas i SVT som sänder Ski Classics kommande vinter.

På herrsidan vann italienaren Matteo Tanel. Bäste svensk var Alfred Buskqvist som kom åtta.

Imorgon fortsätter VM på rullskidor med supersprint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.