Foto: Bildbyrån

Linn Svahn: ”Overkligt egentligen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång resa från Kanada fick Linn Svahn beskedet att tävlingarna i Québec är inställda – och att hon därmed vunnit totala sprintcupen.
– Det känns som att jag är en värdig vinnare, men det är inte på ett värdigt sätt som jag vunnit, som det blev nu, säger hon till SVT Sport.

Det blev ett annorlunda avslut på den här säsongen. Linn Svahn var inställd att kämpa för att vinna sprintcupen i de avslutande världscuploppen. Men så kom beskedet på torsdagen att det svenska laget skulle resa hem och då kunde segern försvinna.

Men under fredagen ställdes tävlingarna i Québec in och Svahn är därmed vinnare sprintcupen. Ett besked som Svahn nyss fick.

– Vi har rest i ett dygn snart och kom precis ur planet på Arlanda och då fick jag reda på att bucklan ska hem till Sverige. Först var jag väldigt trött efter en lång resa men det har varit en otroligt bra säsong så det känns som kronan på verket att få det svaret, att på de lopp som gått så har jag varit bäst. Det är klart det är jättehäftigt, säger hon.

ARKIV: Här tar Svahn tredje segern (8 feb 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tar Linn Svahn tredje segern Foto: Bildbyrån

Trots segern blev det inte det avslut hon ville ha.

– Det känns som att jag är en värdig vinnare, men det är inte på ett värdigt sätt som jag vunnit, som det blev nu. Jag hade gärna velat köra om det de här sista racen. Jag tror att jag får låta det ta några dagar innan det verkligen känns som att jag gjort något riktigt bra.

Det har varit mycket känslor för henne det senaste dygnet. I Kanada kom först det tuffa beskedet att hon kunde tappa segern.

– Det är klart att det var väldigt, väldigt tufft att inse att både totalen ryker och att säsongen är över. Det är verkligen mix av känslor, säger Svahn.

”Förtjänar att få en speciell plats”

I sin första världscup i landslagsdräkt, i Davos, prickade hon av säsongens mål – att vinna en världscup. I stället blev målet satt betydligt högre.

– När jag bockade av målet så tidigt var jag tvungen att staka upp nya mål och då var det faktiskt att köra om totalsegern. Det är smått overkligt egentligen om man ser på det med perspektiv, att jag ändå kom in som förstaårssenior, vinner världscupen i mitt första race och sen går hem med totalsegern. Men när man är inne i det tar man det dag för dag, tävling för tävling och då blir det inte lika överväldigande.

Nu kommer hon att ta några dagar för att förstå att säsongen är över. Sen ska nya mål sättas upp.

– Jag kommer inte vara mållös.

Och sprintbucklan kommer få en fin plats hemma.

– Ja, det är klart. Jag brukar inte spara så mycket sådana grejer och ha dem synliga men den förtjänar att få en speciell plats.

ARKIV: SVT Sport träffar Linn Svahn (11 jan 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport träffar succésprintern Linn Svahn: ”Jag har nog hybris”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer