Möt Linn Svahn i SVT:s serie ”Vinterstjärnan” Foto: SVT

Svahn om rampljuset, VM och vinnarskallen: ”Då går jag i taket”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn är den svenska skidstjärnan som gör sig redo för sitt första VM.

I SVT:s serie ”Vinterstjärnan” berättar 21-åringen bland annat om VM-förväntningarna, den snabba vägen in i det offentliga rampljuset och hennes uppmärksammat heta temperament.

– Det värsta som finns är när det är tävling och någonting sker som gör att man inte får ut det man vet att man besitter. Då går jag i taket, säger Svahn.

Linn Svahn har på kort tid blivit en av de stora sprintstjärnorna i världscupen och är samtidigt en ny favorit för många skidfantaster hemma i tv-sofforna.

Det finns många anledningar till det sistnämnda och bland annat handlar det självsäkerheten i spåret – och vinnarskallen utanför.

– Jag tycker om att ha pressen på mig i skidspåret. Att jag har levererat och att folk därför kan ha förväntningar på mig. Det tycker jag verkligen om och jag presterar ganska bra under press och vill bara ha den, säger Svahn i SVT:s serie ”Vinterstjärnan”.

”Då går jag i taket”

Något annat som Linn Svahn har fått uppmärksamhet för, är hennes vinnarskalle och temperament.

Vid säsongsinledningen i Finland ville Svahn först inte prata i media efter att ha blivit fälld av sin lagkamrat, Ebba Andersson. En händelse som fick stor uppmärksamhet i media.

– Det värsta som finns är när det är tävling och någonting sker som gör att man inte får ut det man vet att man besitter. Det kan vara en krasch, eller nånting som sker som gör att du inte får ut din fulla potential. Då går jag i taket och det är klart... det är också ett ansvar man har efteråt, säger Svahn och fortsätter:

– Det syns så himla tydligt när jag är glad efter tävlingar och det syns när jag är arg. Det är antingen eller och... i Ruka blev det dåligt. Det blev inte ett fint avslut på en bra helg. Men det var också glömt bara någon timme senare.

”Har väldigt höga mål”

Det är om några veckor dags för längd-VM i tyska Oberstdorf. Det blir Linn Svahns första VM, men trots att hon är nykomling i sammanhanget har hon satt upp höga förväntningar på sig själv.

– Jag har väldigt höga mål inför VM och satte upp en plan jättetidigt för det här träningsåret kring vad jag vill göra, vad jag måste checka av innan VM och nu börjar det verkligen närma sig. Jag tror fortfarande att jag kan nå målen jag satt upp med bra dagar och rätt förberedelser. Det är bara det jag har sikte på och jag vill inget annat än att jobba på min meritlista.

Se hela mötet med Linn Svahn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.