Lisa Eriksson. Foto: Roni Lukkarinen/Bildbyrån

Lisa Eriksson tog JVM-silver i masstarten

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna avslutade JVM i skidor på bästa sätt.

Lisa Eriksson tog hem silvret på 15 kilometer masstart.

– Det känns svårt att ta in, säger hon till SVT Sport.

Sverige tog överraskande guld i stafetten på JVM i går när Märta Rosenberg, Lisa Eriksson, Lisa Ingesson och Moa Hansson gjorde ett jättelopp.

När JVM på söndagen avslutades med 15 kilometer masstart var det Hansson som skulle börja bäst och ledde loppet efter första mellantiden.

Men sedan skulle norskan Margrethe Bergane dra iväg i ett våldsamt tempo och hon släppte aldrig ledningen ifrån sig och vann guldet med 24 sekunders marginal.

Rosenberg fick släppa

Men bakom norskan var det betydligt jämnare och en grupp åkare kom loss där alla svenskor fanns med. Men efter halva loppet hade Hansson och Lisa Ingesson tappat och var närmare 40 sekunder efter norskan och de var borta från medaljstriden.

Den stod i stället mellan Lisa Eriksson, ryskan Evgeniya Krupitskaya och tyskan Helen Hoffman. även märta Rosenberg var till en början med i gruppen men hon tröttnade och kom femma i mål.

Eriksson starkast

När åkarna kom in på upploppet var det Lisa Eriksson som var starkast trots att hon fick dra nästa hela tiden och kammade hem silvret framför tyskan.

– På upploppet kände att nu ska jag visa dem vad jag kan, säger Eriksson till SVT Sport.

Hur ska du fira det här?

– Jag ska åka hem till familjen och ta det lugnt. Det har varit ett intensivt mästerskap och jag har haft så himla roligt här med de andra, säger hon.

Gisselman bästa svensk

På herrsidan blev det inte lika bra resultat för svensk del idag. Truls Gisselman blev bästa svensk på åttonde plats i tremilen.

Ryssen Alexander Ivshin vann före tyska tvåan Jan-Friedrich Doerks och bronspengen gick till hemmaåkaren Alexander Ståhlberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.