Lisa Ingesson Foto: Bildbyrån/Skidförbundet

Lisa Ingesson bryter Tour de Ski – kliver in som landslagsledare

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Ingesson, 20, hoppar av Tour de Ski.

Och kliver rakt in i ledarstaben.

– Hon ska skrika sig så hes hon bara kan i dag, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

Lisa Ingesson har haft en tung start på Tour de Ski, tillika hennes världscupdebut. I tisdagens tio kilometer klassiskt slutade Ingesson sist, på 61:a plats. Nu väljer 20-åringen att bryta touren.

– Det är inte alls där hon vill vara, hon är bättre än så, det är det vi känner, hon är inte är där hon ska vara och då är det bara dumt att dra ut på det i onödan säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport från ett soligt Oberstdorf.

– Det är en tuff start såklart, men med en så ung tjej vill vi inte pressa henne att åka fler etapper när det inte funkar.

Trots resultaten, vad har hon fått med sig från det här äventyret?

– Jag tror väldigt mycket,dels att vara på höjd och vad det innebär när man kommer direkt dit, just detta med en tour och att resa mellan orter och återhämta sig emellan, mycket av det är en erfarenhet, säger Byström.

Ingesson kommer att åka hem från Oberstdorf, men inte riktigt än, hon har en viktig uppgift framför sig. Hon kliver in i landslagsledningen och ska coacha de andra åkarna under jaktstarten över 20 kilometer.

– Hon står här bredvid mig med full utstyrsel, hon kommer heja på de andra åkarna och vara sekundant i dag, hon kommer att skrika sig extremt hes har hon sagt, säger Byström.

SE ÄVEN: Så vill svenska stjärnorna ändra touren: ”Var mer intressant då” (3 januari)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sekundant

En sekundant i längdskid-sammanhang är en person som klockar av åkarna och ger dem tidsuppgifter om hur de ligger till i tävlingen. Detta kan vara viktigt när det är individuell start för att åkarna ska veta hur långt de har upp och ner till närmaste konkurrent, trots att man inte ser dem med egna ögon, som i en masstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.