Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Lundgrens mål efter ”fiasko-säsongen”: ”Vill vinna OS-guld”

Uppdaterad
Publicerad

Moa Lundgren var en av fyra skidåkare som skickades hem från landslagets läger i Frankrike förra veckan. Nu mår hon bra – magproblemen är borta och sprintspecialisten känner en större glädje än någonsin till skidsporten.

– Jag ser framför mig att vara med på OS och vara i min bästa form då. Och hemskt gärna vinna guld, säger 23-åringen till SVT Sport.

Tillsammans med Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Emma Ribom skickades Lundgren hem från franska Font Romeu förra veckan.

– Det var en jädra resa, man har inte så lång tid på att ta sig till toaletten... Det tog mig kanske ett och ett halvt dygn hemma, sedan mådde jag bra i magen. Efter ett par dygn hade jag mycket bättre energi och man var på väg framåt igen, säger Lundgren till SVT Sport.

Till en början misstänkte man att kvartetten drabbats av matförgiftning. Men efter undersökningar hemma i Sverige visar det sig att de fått i sig parasiten Cryptosporodium via mat eller dricksvatten, berättar Lundgren som nu är tillbaka i träning igen.

– Jag körde ett pass igår och ett idag. Det känns jättekul. Men om man jämför med i somras när vi kom ned från hög höjd så var jag sliten. Det är märkbart att man är lite flåsigare.

Lundgren, som har fyra åttondeplatser som främsta individuella resultat i världscupen, beskriver fjolårssäsongen som ett ”fiasko” med flera ”bakslag”. Hon hade bland annat problem med en långdragen skada i handen och blev inte uttagen till VM i tyska Oberstdorf.

KLIPP: Lundgren efter säsongspremiären i Ruka (27 november 2020)

– Det blev ett fiasko i att jag körde över mig själv och inte lyssnade på kroppen. Min vilja är kanske inte alltid det bästa för kroppen. Men samtidigt ska man ju lära så länge man lever.

”Vill vinna OS-guld”

Den här försäsongen har hon låtit tränarna bestämma lite mer – och det har gett resultat.

– Jag har haft en jättebra sommar. Jag har aldrig känt sådan glädje till sporten som jag gör nu. Helt ärligt hade jag inte haft något emot om det var säsongspremiär om en vecka. Jag är väldigt sugen på att tävla.

Och målet är tydligt.

– Jag ser framför mig att vara med på OS och vara i min bästa form då. Och hemskt gärna vinna guld.

För att nå dit menar Lundgren att hon måste vara i toppform tidigare än vanligt, till skillnad från Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson och Jonna Sundling som redan är klara för OS.

– Det är inget att hymla om att det är viktiga tävlingar tidigt på säsongen. De som är uttagna kan jobba mer med att tänka in mot OS, vi andra ska slåss om fyra platser. Det är bara att gasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.