Maja Dahlqvist har något stort på gång. Foto: TT.

Maja Dahlqvist: ”Bra att ha överväxeln att lägga i”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en ny individuell pallplats fick Maja Dahlqvist förtroendet att köra sistasträckan i sprintstafetten – tillsammans med Stina Nilsson – vanligtvis vigd som avslutare. Segern var Dahlqvists första i världscupen – och säsongens tredje pallplats. – Det har gått över förväntan, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport, inför världscuptävlingarna i Otepää.

Maja Dahlqvist har under flera år jobbat med uthålligheten. Men hon har också jobbat hårt med den klassiska tekniken – tillsammans med sin tränare Johan Granath.

I världscuppremiären i Ruuka betalade sig det hårda arbetet – när ”skatesprintaren” Maja Dahlqvist slutade tvåa bakom Julia Belorukova i klassisk sprint.

– Från en dag till en annan satt det.

Tvåa på tuff bana stärker

Lördagens sprinttävling i Otepää är världscupsäsongens andra i klassisk stil. Hon kommer in stärkt från förra helgens dubbla pallplatser, och plockar även fram självförtroende från Ruka.

– Ruka är, enligt mig, den tuffaste banan, och att ha gjort det bra där tar jag med mig. På en bra dag, så ska det kunna gå bra, säger Maja Dahlqvist.

– Jag vill åka bra på alla tävlingar. Det är ju kul att åka bra på världscup. Jag vill få ut mitt bästa av mig själv.

Taktiska positonsval gav sprintstafettseger

Efter andraplatsen i världscuppremiären, föll hon tillbaka helgen efter i Lillehammar, och missade att ta sig vidare från kvalet.

Förra helgen i Dresden hade hon en succéhelg i fristilssprint med dubbla pallplatser, tvåa individuellt, och sprintstafettseger tillsammans med Stina Nilsson.

– Jag har kört sistasträckan förut, men det kändes kul att gå i förstalaget med Stina. Även om Stina hade skaffat mig en lucka, så var det svårt att behålla den luckan. Men jag gjorde taktiska positonsval, bra sådana. Det är bra att ha den där överväxeln, taktomslaget att lägga i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.