Dahlqvist om tuffa säsongen: ”Kroppen har inte svarat”

Uppdaterad
Publicerad

Sprintspecialisten Maja Dahlqvist har haft en tung säsong i världscupen. I stället för att vara med i Ski Tour åker hon nu på ett träningsläger i Seefeld tillsammans med kompisen Frida Karlsson. Där hoppas hon hitta formen med fyra deltävlingar kvar.

– Det gick jättebra att träna i somras och i höstas, men sedan var det som att det inte kändes bra från en dag till en annan, säger Dahlqvist.

Sju individuella pallplatser och ett VM-guld i teamsprint blev det förra säsongen för Borlängetjejen Maja Dahlqvist. Inför den här säsongen höjdes således förväntningarna på henne och hon själv satte en världscupseger som mål.

Men med drygt en månad kvar av skidsäsongen går det att konstatera att det inte riktigt har gått Dahlqvists väg. Hon har blandat och gett och det har bara blivit en individuell pallplats – tredjeplatsen i Dresden. Det har visserligen blivit två segrar i teamsprinten men annars har det varit motigt.

– Jag har känt att kroppen inte riktigt har svarat som jag velat. Det har inte varit katastrofresultat hela tiden, men jag känner att jag inte har fått ut allt, säger Maja Dahlqvist.

– Det har kostat mer för mig att göra de där små enkla sakerna i år.

Tänker utvärdera efter säsongen

Hon berättar att hon tränat på ungefär samma sätt som förra året, vilket var vägvinnande då.

– Det gick jättebra att träna i somras och i höstas, men sedan var det som att det inte kändes bra från en dag till en annan.

– Jag har inte riktigt tänkt så mycket på varför, och jag försöker att inte göra det heller. Det får jag ta efter säsongen. Nu försöker jag bara se vad jag kan göra idag, imorgon och framåt.

Hennes tränare Johan Granath, som jobbat nära henne i fyra år, tror att det kan vara en kombination av för mycket träning och höga förväntningar.

Landslagstränaren: ”Kanske har blivit lite för mycket”

– I fjol var hon en underdog men i år är hon mer etablerad och då förväntas det mer av henne. Vi såg den här säsongen som att försöka ta ett steg till och därför skruvat upp det lite med träning och så vidare. Så här i efterhand kanske det har blivit lite för mycket, säger han.

Tror du att hon kan ha tränat för hårt?

– Det kan hon mycket väl ha gjort. Hon kanske har varit lite för nära gränsen, sedan har hon tränat lite mer på höjd i år.

Granath tror också att det kan vända när hon väl får vittring.

– Hennes turbo har kanske inte funnits där, det har inte svarat riktigt. Men när det börjar svara så tror jag att hon kommer vara fruktansvärt hungrig. Hon är inte så långt ifrån där hon ska vara.

Maja Dahlqvist skippar Ski Tour som pågår mellan 15 och 24 februari. I stället åker hon ner till Seefeld för att kunna åka på finare skidspår och samla på sig kraft inför slutet på säsongen.

– Formen är inte långt borta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.