Tre stjärnsvenskor utslagna i premiärkvalet

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist blev trea i sprintcupen ifjol, men då det är sprint på programmet i dagens världscuppremiär misslyckades hon totalt och lyckades inte ta sig vidare från kvalet.

– Jag hade inget fäste alls. Jag trodde det var ett skämt. Jag hade hur bra skidor som helst då jag testade, säger Maja Dahlquist till SVT Sport.

Inte heller Charlotte Kalla eller Frida Karlsson lyckades ta sig vidare till kvartsfinalerna i sprinten. Det är dåligt med tanke på helgens tävlingar då världscuppremiären i Ruka fungerar som en minitour där många världscuppoäng står på spel.

Kalla, Karlsson och Dahlqvist var alla över tio sekunder långsammare än kvalvinnaren Lucia Scardoni, Italien.

– Det var inte alls bra, säger Frida Karlsson som också vittnar om dåliga skidor:

– Jag hade inget fäste alls. Jag saxade hela sista backen och jag tror jag tappade mycket på det. Men jag tar på mig det själv. Jag hade ju godkänt skidorna när jag testade dem. Det är alltid ens eget ansvar att säga om man har bra eller dåligt och så vidare.

Moa Lundgren missade också att ta sig vidare. Bästa svenska i kvalet var Stina Nilsson på tiondeplats. Även Johanna Hagström, Jonna Sundling, Emma Ribom, Evelina Settlin och Elina Rönnlund tog sig vidare.

Den norska stjärnan Therese Johaug tog sig med nöd och näppe till kvartsfinal medan Heidi Weng missade med liten marginal.

Svensson klarade sig på 30:e åkare

På herrsidan tog sig fyra svenska åkare vidare till kvartsfinal. Bäst gick det för Johan Häggström som hade femte bästa tid, 4,93 efter Johannes Hösflot Kläbo som var snabbast på den 1,4 kilomer långa slingan.

Teodor Peterson blev 20:e man och Calle Halfvarsson 22:a.

Oskar Svensson fick stå länge i målfållan och titta på resultattavlan. Hans tid räckte till slut. Han blev 30:e och sista man att ta sig vidare.

SVT sänder finalen från 12.20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.