Foto: Bildbyrån

”Mäktigaste tävlingsskallen jag vet”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla såg ut att knäckas i mördarbacken efter halva loppet – men kom tillbaka och tog ett sensationellt VM-brons. Det fick SVT:s expert Anders Blomquist att gå i taket. ”Det är otroligt hur hon kan pressa sig, vilken insats hon gör, Charlotte Kalla!”, ropar han.

Först gck hon omkull två gånger. I mördarbacken vid 16,2 kilometer såg sedan en trött Charlotte Kalla ut att tappa precis alla krafter, och många, däribland SVT:s expert Anders Blomquist, räknade bort henne i loppet. Men guldmedaljören på 10 kilometer klassiskt reste sig – och tog ett sensationellt VM-brons i tremilen.

– Var hittar hon de där krafterna någonstans? Hon har ett huvud som driver henne på ett helt makalöst sätt!, utropar SVT:s expert Anders Blomquist innan han fortsätter:

VM i Falun

– Hon drivs av den mäktigaste tävlingsskallen jag vet, det är otroligt hur hon kan pressa sig när det gäller som mest. Vilken insats hon gör, Charlotte Kalla! Det är ett gnistrande, eldande huvud som jagar på den där fantastiska idrottskroppen.

När Kalla gick i mål som klar bronstagare var Blomquist lyrisk.

– Den här vändningen finns inte, det går inte att göra så här. Hon har varit fullständigt magisk under de här mästerskapen, säger han.

VM:s skiddrottning: Therese Johaug

Dagens guldmedaljör, Therese Johaug, var helt överlägsen större delen av loppet och gick i mål nästan en minut före tvåan Marit Björgen.

Blomquist var näst intill salig när han försökte beskriva Johaugs bedrift efteråt.

– Det finns en kapacitet i henne som saknar ord. Hon har en energi, en motor och lätthet i det hon gör som ingen orkar stå emot, säger han.

– Hon har dessutom jobbat med sin svaghet, hon har haft tekniska brister i sin skidåkning, men det har hon verkligen jobbat konsekvent med. Hon har allt det som stora idrottsmän har, de har en fantastisk talang, de har en vilja att träna hårdare än någon annan och sedan är de också beredda att jobba med sina svagheter och fortsätta att utvecklas, fortsätter Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet