Foto: Bildbyrån

Marit Björgen: Häv förbudet mot höghöjdshus

Uppdaterad
Publicerad

Höghöjdshus har varit förbjudet i Norge sedan 2002.

Men förra längdstjärnan Marit Björgen anser att förbudet borde hävas.

– När det är tillåtet internationellt så tycker jag att Norge ska öppna upp för det, säger Björgen i Viaplay enligt Aftenposten.

Möjligheten att använda höghöjdshus, byggnader som simulerar vistelsen av att vara på hög höjd, har varit omdiskuterad. I Norge förbjöds användningen av höghöjdshus 2002 men Marit Björgen anser att förbudet borde hävas.

– Jag tycker att man ska öppna upp för användning. Det är tillåtet i alla andra nationer. Det borde vara upp till var och en om man vill använda det eller inte. När det är tillåtet internationellt så tycker jag att Norge ska öppna upp för det, säger Marit Björgen i Viaplay enligt Aftenposten.

Att vistas på hög höjd ökar antalet syretransporterande röda blodkroppar och därför har användningen av höghöjdshus varit populärt inför tävlingssäsonger och stora mästerskap.

Motståndarna till användningen hävdar att det tänjer på gränserna för vad som är dopning. Höghöjdshusen finns däremot inte på Wadas lista över olagliga aktiviteter.

Idrottsförbundet vill inte häva förbudet

Björgen köper inte dopningsargumentet.

– Om höghöjdshusen tänjer på gränserna för dopning, då borde man ha en internationell reglering. Då ska man förbjuda det för alla, säger hon.

Den 40-åriga norskan debuterade i världscupen 1999 men har själv aldrig testat höghöjdshus. Vid två tillfällen, 2008 och 2015, har norska skidförbundet diskuterat användningen av höghöjdshus men utan att ändra förbudet.

Petter Northug har tidigare varit emot höghöjdshus men nu har han ändrat åsikt på grund av coronasituationen.

– I situationen vi befinner oss i nu så skulle jag förmodligen välkomnat höghöjdshus, säger han till TV2.

Norges idrottsförbund vill däremot inte häva förbudet trots rådande pandemi.

– Det är inte aktuellt att att öppna upp för användning av höghöjdshus. Coronasituationen ändrar inte vår ståndpunkt, säger ordföranden i Norges idrottsförbund Berit Kjöll.

SVT Sport förklarar: Vad är ett biologiskt pass?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.