Marit Björgen efter Vasaloppet 2021. Foto: Bildbyrån

Marit Björgen satsar vidare på långlopp

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen blev tvåa bakom Lina Korsgren i Vasaloppet i år. Nu står det klart att hon kommer att köra fler långlopp än så den kommande säsongen.

– Allt sämre än tvåa är ett nederlag från och med nu, säger hon till NRK.

Det blev bara ett lopp för Marit Björgen då hon gjorde comeback som skidåkare i vinter, men det gick desto bättre då hon blev tvåa i Vasaloppet.

Nu har hon skrivit på ett kontrakt som säger att hon ska köra fem långlopp i Ski Classics för sitt Team Ragde i vinter: Jizerska Padesatka, Marcialonga, Vasaloppet, Birkebeinerenn och Reistadlöpet.

– Marit är ett unikum, både i prestation och inställning. Alla som gillar skidåkning får glädja sig åt de gånger vi ser henne på startlinjen, säger teamchefen Jörgen Aukland.

”Var väldigt nära”

Björgen är revanschlysten efter att ha blivit besegrad av Korsgren.

– Jag var väldigt nära, och jag är ju en tävlingsmänniska. Det ska jag erkänna. En andraplats i Vasaloppet är lite som en fjärdeplats i ett mästerskap, säger hon.

Däremot tror norskan, som har åtta OS-guld, att det blir tufft att matcha Korsgren och de andra toppåkarna.

– Jag tror inte jag blir snabbare med åren. Men jag tror jag har lite att ta av både tekniskt och kapacitetsmässigt i stakningen.

Kommande säsong av Ski Classics sänds i SVT.

KLIPP: Här rycker Korsgren från Björgen i Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.